Wil je iets leren? Stel vragen.

“Ergens staat er een zin geschreven die je wereld compleet kan veranderen”. Dit vertelde een kleine Thaise non mij in de mooie tempel op de zeedijk in Amsterdam. Ik kwam daar elke week voor meditatie en oosterse wijsheden. Ik verhuisde van Amsterdam naar Ten Boer (Groningen) en kom daar helaas niet meer zo vaak. Echter, heb ik de afgelopen jaren meerdere zinnen gevonden die mijn inzichten compleet maakten en oude vragen deed oplossen. Wellicht vind jij wel jouw zin in deze blog.

Er zijn zoveel leuke en mooie onderwerpen in relatie tot martial arts waarover ik kan schrijven. Rust, overzicht, zekerheid, energie, focus, bewustzijn, het onbewuste, kracht, flexibiliteit en balans; om er maar een paar te noemen. Echter, het is goed om te beginnen bij het begin, namelijk bij de instructeur van wie jij les krijgt. Kun je daadwerkelijk van jouw instructeur dit allemaal leren? Wat kun je eigenlijk van een instructeur verwachten?

‘to know life in every breath’

Een instructeur zal je eerlijk en oprecht informatie geven. Een instructeur zal zijn/haar kennis met je delen zodat jij dit kan toepassen om verder te groeien in je eigen leven en dat van anderen. Sommige van ons herinneren het gevoel dat de film ‘The Last Samurai’ gaf. Met een traan begrepen we wat de samoerai bedoelde met ‘to know life in every breath’. Het draait om: erecode, geweten, discipline, egoloosheid, eerbied, liefde en leven. Het gevoel om jaren en jaren mentaal en fysiek met jezelf te strijden om écht iets te leren. Dat wat je geleerd hebt heeft pas waarde als je het toepast en deelt.
Jaren geleden ben ik voorzitter geweest van een budo bond. Ik bezocht hiervoor vele verschillende sportscholen, verenigingen en organisaties. Ik heb diverse stijlen gezien en ook heel veel lessen vanaf de zijkant bekeken om zo de instructeur en de leerlingen te observeren. Wat mij opviel was dat leerlingen meestal de woorden van de instructeur als ‘enige’ waarheid zien. Natuurlijk zul je eerst moeten luisteren en de technische en mentale aspecten moeten onderzoeken, maar stel gerust je vragen! Ik zie dat dit nog steeds veel te weinig gebeurt. Vaak omdat men vanwege de strikte hiërarchie vaak niet durft, of omdat de leerling denkt dat dit niet mogelijk is. Je kunt altijd de vraag stellen òf je een vraag mag stellen. Toch? Jouw instructeur zal altijd ‘ja’ zeggen om je apart nemen als daarvoor tijd is. Je wilt toch leren? Nou dan zul je vragen moeten stellen ook. De instructeur zal niet alleen met passie spreken, maar zal ook daadwerkelijk laten zien waaròm de dingen zijn zoals ze zijn. Mooi meegenomen is ook het feit dat je medeleerlingen deze informatie ook tot zich kunnen nemen. Luister goed naar jouw eigen sifu, sensei of instructeur. Stel je vragen en luister dan aandachtig naar het antwoord. Geloof niet direct wat hij zegt, maar onderzoek het antwoord. Alleen dan zul je de waarheid uiteindelijk kunnen toepassen en zelfs delen, zodat het daadwerkelijk waarde krijgt.

Ik wil je vragen om nog eens na te denken over het doel van jouw trainingen. Naarmate de tijd verstrijkt, zal je doel wellicht veranderen. Het is daarom goed om af en toe eens je doelen bij te stellen. Train je regelmatig, of loop je de kantjes er vanaf? Ben je aandachtig aan het trainen, of laat jij je meeslepen door je medeleerling die het iets rustiger aan doet, of bij wie de motivatie lager ligt? Stel dus niet alleen je instructeur de nodige vragen, maar ook jezelf!

Ik wens je mooie trainingen toe.

recente berichten

Vertragen!

vertraag Onthaasten voor innerlijke rust: Neem de tijd om te tertragen In onze moderne samenleving worden we voortdurend blootgesteld aan externe factoren die ons aansporen

Lees verder >>