Tactieken voor op straat

We kunnen niet genoeg benadrukken, dat er een duidelijk verschil bestaat tussen een tegenstander in de ring tijdens een (sport)toernooi en een razende aanvaller op straat, die vastberaden is je blijvend letsel toe te brengen of je zelfs te doden.
Wat handig of juist zou zijn tijdens een wedstrijd, kan gelijk staan aan zelfmoord tijdens echte gevechtsomstandigheden. Straatvechten en wedstrijden vergen andere gevechtstechnieken, trainingsmethoden, en dus zeker ook een totaal andere mentale houding.
In tegenstelling tot de traditionele trainingen en sportschool trainingen, is de YiDo / JKD training dus alleen voor straatvechten en elke student moet de “regels van de straat” hieronder weten om te kunnen overleven.

Regels van de straat

 • Vecht gemeen! Er zijn geen regels op straat… het is of jouw leven of de zijne. Je moet vechten om te winnen, en alles gebruiken wat nodig is om te winnen. Als er iets voorhanden is om de aanvaller(s) mee te raken, of het nu een stok is, een gebroken bierglas, gebruik het!!! Leer om vuile, gemene technieken te gebruiken zonder enige twijfel.
 • Ga voor de vitale delen! Val ogen, keel, kruis, knie, etc aan. Verspil geen tijd en/of energie door te “sparren” en minder effectieve lichaamsdelen te raken zoals je in een wedstrijd zou doen. In situaties van stress, angst, vrees, woede etc blijkt het menselijke lichaam extreem krachtig en bestand tegen de meeste aanvallen. Echter, de vitale delen blijven kwetsbaar!
 • Wees offensief! Als de aanvaller je aanvalt, val hem aan. Hoe eerder je jouw aanval uitvoert, hoe eerder je eigen veiligheid veilig stelt. Twijfel niet!
 • Hou het simpel! The besten technieken op straat zijn simpel, recht toe recht aan, direct en dus zeer krachtig! Tijdens echte levensbedreigende situaties (als de dingen snel en dicht bij je gebeuren, en je vrijetijdskleding draagt) werken alleen de simpelste technieken, die meedogenloos en met snel (krachtig) worden uitgevoerd. Uren rekken en strekken, zodat je indrukwekkende hoge trappen kunt geven, is prima voor “kunst” en sport, maar niet voor overleven. Je moet je gezond verstand en “levenservaring” gebruiken om te weten wat wel en wat niet werkt in een echt gevecht. Dus laat je niet overbluffen door mooie, ingewikkelde bewegingen en het doormidden slaan van bakstenen. Onthoud goed: bakstenen en houten planken slaan niet terug!
 • Niet praten, niet bluffen, niet bedreigen… maar ACTIE! Als jij je aangevallen voelt (of het is overduidelijk dat het staat te gebeuren)..ACTIE! Onderneem direct gepaste ACTIE… en niet na een zinloze discussie. Als jij jezelf er bij sommige types probeert uit te kletsen door te praten, te bluffen of ze te bedreigen, maak je deze types zelfs alerter, wat er voor zorgt dat hij op zijn hoede is en zelfs nog gewelddadiger. Wat de oorzaak ook is, verspil geen tijd. Diegene die zijn aanvaller probeert wijs te maken dat zijn handen dodelijke wapens zijn, geeft eigenlijk aan een amateur te zijn. Het beste wat je kunt zeggen is iets in de trant van dat je geen zin hebt in problemen. Als dit niet werkt.. geef hem wat ie verdient!
 • Reken er op geraakt te worden! Het maakt niet uit hoe goed je bent of welke vechtstijl je hebt geleerd, wanneer je in een echt, hard, gemeen straatgevecht terecht komt, zijn de kansen dat je een klap oploopt of een rake trap krijgt nu eenmaal groot. Het doen aan vechtsport zorgt er nog niet voor dat je Superman of Wonder Woman bent. Het gaat er natuurlijk wel om niet serieus gewond te raken.
 • Wees mentaal voorbereid om te incasseren, zodat je niet schrikt als het je inderdaad gebeurt.
  Zorg voor een goede complete lichamelijke conditie! Jouw kracht, snelheid, beweeglijkheid en uithoudingsvermogen bepalen in grote mate jouw vermogen om op straat te vechten, zeker tegen meerdere tegenstanders. Wanneer je niet op de sportschool bent (of in de Dojo), kun je het beste zelf je fitness training voortzetten.
 • Trainen met gewichten, touwtjespringen, joggen, gymnastiekoefeningen, zwemmen etc zijn net zo belangrijk als het trainen van de zelfverdedigingtechnieken.
 • Wees altijd alert! Een aanval je altijd overkomen, zelfs op de meest vredige en onverwachte plaatsen. Je te allen tijde bewust zijn van de kans op een aanval, zorgt ervoor dat jij je kunt voorbereiden en kan dus je leven redden. Als je bijvoorbeeld in een donker steegje loopt, loop dan in het midden van het trottoir in plaatsen van vlak langs het gebouw. Zorg ervoor dat je tijd hebt om te reageren voor het geval iemand je wilt bespringen. Als je in een openbare gelegenheid bent, houd de deur in de gaten. Vijandige mensen om je heen… houd hun handen in de gaten. Als ze je willen neersteken of neerschieten, zullen ze daarvoor hun handen gebruiken! Wees scherp en wees alert!
 • Herhaal en train technieken geestelijk! Oefen de zelfverdedigingtechnieken die je geleerd hebt, in je hoofd. Onthoud: je moet eerst je hersenen iets aanleren, en dan zal je lichaam het volgen. Dit is een zeer belangrijk middel om te trainen.