Progressive Action in Close Combat

In 2006 gaf ik een PACC workshop. Een combinatie van Jeet Kune Do, Krav Maga, Kenso Ryu en mijn eigen inzichten op ‘street defense’.  Hier kwam een leuke workshop uit.  De lokatie was ook geen dojo of sportzaal, maar een oude loods. Tevens spijkerbroek en t-shirt/hoody aan. 

Basis principes

Er zijn vele, maar dan ook zeer vele punten die tijdens close combat naar voren komen. Als basis gebruiken we ROUTINE; Rust, Overzicht, Uitstraling, Techniek, Inzicht, No-nonsense en Energie. Tevens zijn er een aantal belangrijke punten voor close combat:

 • Fysieke balans; blijf dus rechtop staan en zorg voor de juiste verdeling van evenwicht.
 • Mentale balans; angst overschaduwd alles wat je nodig hebt
 • Positie; je positie ten opzichte van je tegenstander, 45° uit lijn stappen is zeer gebruikelijk.
 • Moment; hiermee bedoelen we als het lijf eenmaal in beweging is.
 • Hefboom; gebruik de juiste positie van je lijf om macht en kracht te ontwikkelen
 • Timing; de beste timing om aan te vallen, naar achteren te stappen, etc.
 • Afstand; afstand tussen de aanvaller(s

Er zijn diverse regels die je eenmaal dient te overwegen.

 1. Realiteit in training. Geen theorie in praktijk. Alle bewegingen zijn ontwikkelt voor gebruik in werkelijke combat. Om in staat te zijn de realistische snelheid en kracht te ontwikkelen die benodigd zijn bij echte combat, moet men uiteindelijk leren blokken en counteren tegen op volle kracht, op volle snelheid en met de juiste intentie uitgevoerde technieken.
 2. Er zijn geen regels tijdens wetenschappelijke straatgevechten. Vecht om te winnen. Op straat zijn er geen prijzen voor de tweede plaats.
 3. Alle technieken zijn praktisch en hebben gezond verstand als basis. Sierlijke en overdreven technieken werken niet in echte combat.
 4. Gebruik het concept “Economy of motion” voor zowel aanval als verdediging. Maak geen overbodige bewegingen.
 5. Ben snel, ontwijkend en slinks in je bewegingen. Ben lichtvoetig en bliksemsnel met handen en voeten.
 6. Leg de nadruk op het gebruik van de handen. Denk aan stoten, palm aanvallen en het begeleiden van aanvallen van de tegenstander. Trappen zijn voornamelijk secundaire bewegingen evenals take-downs, verwurgingen, joint locks e.d.
 7. Bijten, prikken, het aanvallen van de geslachtsdelen, het trekken aan haren e.d., zijn allemaal acceptabele technieken en zijn behoorlijk effectief in combat.
 8. Gebruik snelle, zwiepende (maar penetrerende) aanvallen met snelle terugtrekking. Maar ook harde stuwende stoten door middel van het gebruik van Chi.
 9. Gebruik het concept “Relax and Explode”. Bij stoten en trappen zijn de armen en benen ontspannen op hun weg naar het doel, om vervolgens bij het raken van doel in een keer aangespannen te worden. De ontspannen beweging creëert een plotselinge en explosieve kracht.
 10. De stoot of aanval wordt uitgevoerd vanaf de plek waar het betreffende ledemaat zich op het moment van de aanval bevindt. Het wordt nooit gepositioneerd volgens een bepaalde regel. Dit zal namelijk je intenties verraden aan je tegenstander.
 11. Gebruik de Chinese verticale vuist positie. Het verschaft meer polsbescherming dan de klassieke horizontale positie.
  Wanneer je stoot met de verticale vuist mag je zowel de eerste twee als de laatste drie knokkels gebruiken, afhankelijk van de hoek waaruit de stoot wordt gemaakt.
  Een correcte JKD stoot vereist dat de elleboog naar beneden gericht is bij het uitvoeren van een rechte stoot. Dit doet men voor betere bescherming en voor meer kracht bij close combat.
 12. Over strek de elleboog niet bij het stoten. Dit zal de beweging vertragen en kan, bij het missen van het doel, blessures tot gevolg hebben.
 13. Voer geen gespannen aanvallen uit. Je arm of been dient ontspannen te zijn tot op het moment van het raken. Je arm of been dient buigzaam te zijn als dat van een kat, maar niet volledig slap. Dit genereert meer snelheid en kracht.
  Wanneer in combat, houd je benen, armen en schouders ontspannen, maar klaar om als een springveer in actie te komen. Houd ook de buikspieren gespannen. Dit zal je helpen om constant gereed te zijn om te reageren.
 14. Houd je arm niet gestrekt in de lucht na het uitvoeren van een stoot. De arm dient onmiddellijk teruggetrokken te worden zodat je in staat bent om meteen weer aan te vallen. Als de arm gestrekt is dan heeft je tegenstander de mogelijkheid om deze te grijpen. Je stoten dienen te lijken op de aanval van een slang.
 15. Behoud de voorwaartse druk richting je aanvaller. Dit zal hem/haar in de verdediging dwingen en zijn/haar balans verstoren. Trek je niet onnodig terug.
 16. Op het moment dat je tegenstander binnen bereik komt, VAL AAN. Speel geen spelletjes.
  Wanneer je aan het aanvallen en het stoten bent, houdt altijd de andere hand achter om jezelf mee te verdedigen. Je handen zijn twee delen van een geheel, niet afzonderlijke wapens.
 17. Heb vertrouwen in jezelf en je mogelijkheden. Het mentale aspect van combat is belangrijker dan het fysieke. Je zelfvertrouwen zal je tegenstander opvallen en dit zal hem/haar beïnvloeden. Als je timide, angstig of bang bent zal hij/zij dit ook zien en er gebruik van maken.
 18. Je “State of mind” is alles in combat. Ben positief, zelfverzekerd, volhardend en GEMEEN. Denk alleen maar aan wat je hem/haar aan gaat doen en niet aan wat hij/zij jouw aan zou kunnen doen. De negatieve persoon zal altijd het onderspit delven.
 19. Blijf in beweging en behoud je balans. Ga niet rondspringen als een dwaas. Beweeg soepel en vloeiend. Beweeg met betekenis.
 20. Richt je concentratie op je tegenstander maar ben je bewust van de omgeving. Zodoende wordt je niet afgeleid tijdens combat. Wissel technieken willekeurig af, een patroon zal snel ontdekt worden. Laat hem/haar gissen.
 21. Houdt het gevecht zo kort als mogelijk. Schakel hem/haar binnen een paar seconden uit.
 22. Zorg ervoor dat elke techniek telt. Geen halfzachte en zwakke bewegingen.
 23. Je handen zijn je belangrijkste wapens. Trappen worden gebruikt als “follow-up” of als een manier om het gat te overbruggen.
 24. Wanneer je met materiaal aan het trainen bent, doe dit dan zo realistisch mogelijk.
 25. Sta altijd in een juiste gevechtshouding en laat je dekking nooit zakken.
 26. De manier waarop je traint, zal de manier zijn waarop je vecht.
 27. Als je een backfist naar het gezicht maakt, houdt de andere hand dan laag in een open hand positie.
 28. Als je een lage backfist maakt, houdt de andere hand dan in een hoge in positie.
 29. Al je bewegingen dienen te vloeien; alle technieken dienen te vloeien als water. Ze mogen nooit stijf, rigide of te vroeg gericht zijn.
 30. Houd je lichaam niet gespannen. Het zal je vertragen en zal je tegenstander duidelijk maken wat je intenties zijn.
 31. Blijf door middel van voorwaartse energie druk houden op je tegenstander.
 32. Werk altijd met combinaties, gebruik nooit een enkele aanval tijdens combat.
  Twijfel nooit gedurende combat. Ben gericht bezig. Schakel hem/haar uit.
 33. Concentreer je op de tegenstander als geheel en niet slechts op de handen en voeten.
 34. nderschat je tegenstander nooit. Je kunt verrast worden.
 35. Ga niet te ver. Gebruik slechts de hoeveelheid geweld die absoluut nodig is om de dreiging van je tegenstander te beëindigen. Gebruik echter ook niet minder.
 36. Provoceer niet. Ben niet luidruchtig en schep niet op. JKD is bedoeld om jezelf te leren verdedigen, niet om andere mensen lastig te vallen.
 37. Je hebt het recht om jezelf te verdedigen. Doe wat gedaan moet worden om jezelf te beschermen.
 38. Onderschat je vaardigheden niet. Je bent een getrainde vechter.

Tactieken voor op straat

We kunnen niet genoeg benadrukken, dat er een duidelijk verschil bestaat tussen een tegenstander in de ring tijdens een (sport)toernooi en een razende aanvaller op straat, die vastberaden is je blijvend letsel toe te brengen of je zelfs te doden. Wat handig of juist zou zijn tijdens een wedstrijd, kan gelijk staan aan zelfmoord tijdens echte gevechtsomstandigheden. Straatvechten en wedstrijden vergen andere gevechtstechnieken, trainingsmethoden, en dus zeker ook een totaal andere mentale houding. In tegenstelling tot de traditionele trainingen en sportschool trainingen, is JKD training dus alleen voor straatvechten en elke student moet de “regels van de straat” hieronder weten om te kunnen overleven.

 • Vecht gemeen! Er zijn geen regels op straat… het is of jouw leven of de zijne. Je moet vechten om te winnen, en alles gebruiken wat nodig is om te winnen. Als er iets voorhanden is om de aanvaller(s) mee te raken, of het nu een stok is, een gebroken bierglas, gebruik het!!! Leer om vuile, gemene technieken te gebruiken zonder enige twijfel.
 • Ga voor de vitale delen! Val ogen, keel, kruis, knie, etc aan. Verspil geen tijd en/of energie door te “sparren” en minder effectieve lichaamsdelen te raken zoals je in een wedstrijd zou doen. In situaties van stress, angst, vrees, woede etc blijkt het menselijke lichaam extreem krachtig en bestand tegen de meeste aanvallen. Echter, de vitale delen blijven kwetsbaar!
 • Wees offensief! Als de aanvaller je aanvalt, val hem aan. Hoe eerder je jouw aanval uitvoert, hoe eerder je eigen veiligheid veilig stelt. Twijfel niet!
 • Hou het simpel! The besten technieken op straat zijn simpel, recht toe recht aan, direct en dus zeer krachtig! Tijdens echte levensbedreigende situaties (als de dingen snel en dicht bij je gebeuren, en je vrijetijdskleding draagt) werken alleen de simpelste technieken, die meedogenloos en met kracht worden uitgevoerd. Uren rekken en strekken, zodat je indrukwekkende hoge trappen kunt geven, is prima voor “kunst” en sport, maar niet voor overleven. Je moet je gezond verstand en “levenservaring” gebruiken om te weten wat wel en wat niet werkt in een echt gevecht. Dus laat je niet overbluffen door mooie, ingewikkelde bewegingen en het doormidden slaan van bakstenen. Onthoud goed: bakstenen en houten planken slaan niet terug!
 • Niet praten, niet bluffen, niet bedreigen… maar ACTIE! Als jij je aangevallen voelt (of het is overduidelijk dat het staat te gebeuren)..ACTIE! Onderneem direct gepaste ACTIE… en niet na een zinloze discussie. Als jij jezelf er bij sommige types probeert uit te kletsen door te praten, te bluffen of ze te bedreigen, maak je deze types zelfs alerter, wat er voor zorgt dat hij op zijn hoede is en zelfs nog gewelddadiger. Wat de oorzaak ook is, verspil geen tijd. Diegene die zijn aanvaller probeert wijs te maken dat zijn handen dodelijke wapens zijn, geeft eigenlijk aan een amateur te zijn. Het beste wat je kunt zeggen is iets in de trant van dat je geen zin hebt in problemen. Als dit niet werkt.. geef hem wat ie verdient!
 • Reken er op geraakt te worden! Het maakt niet uit hoe goed je bent of welke vechtstijl je hebt geleerd, wanneer je in een echt, hard, gemeen straatgevecht terecht komt, zijn de kansen dat je een klap oploopt of een rake trap krijgt nu eenmaal groot. Het doen aan vechtsport (of JKD) zorgt er nog niet voor dat je Superman of Wonder Woman bent. Het gaat er natuurlijk wel om niet serieus gewond te raken. Wees mentaal voorbereid om te incasseren, zodat je niet schrikt als het je inderdaad gebeurt.
 • Zorg voor een goede complete lichamelijke conditie! Jouw kracht, snelheid, beweeglijkheid en uithoudingsvermogen bepalen in grote mate jouw vermogen om op straat te vechten, zeker tegen meerdere tegenstanders. Wanneer je niet op de sportschool bent (of in de Dojo), kun je het beste zelf je fitness training voortzetten. Trainen met gewichten, touwtjespringen, joggen, gymnastiekoefeningen, zwemmen etc zijn net zo belangrijk als het trainen van de zelfverdedigingtechnieken.
 • Wees altijd alert! Een aanval je altijd overkomen, zelfs op de meest vredige en onverwachte plaatsen. Je te allen tijde bewust zijn van de kans op een aanval, zorgt ervoor dat jij je kunt voorbereiden en kan dus je leven redden. Als je bijvoorbeeld in een donker steegje loopt, loop dan in het midden van het trottoir in plaatsen van vlak langs het gebouw. Zorg ervoor dat je tijd hebt om te reageren voor het geval iemand je wilt bespringen. Als je in een openbare gelegenheid bent, houd de deur in de gaten. Vijandige mensen om je heen… houd hun handen in de gaten. Als ze je willen neersteken of neerschieten, zullen ze daarvoor hun handen gebruiken! Wees scherp en wees alert!
 • Herhaal en train technieken geestelijk! Oefen de zelfverdedigingtechnieken die je geleerd hebt, in je hoofd. Onthoud: je moet eerst je hersenen iets aanleren, en dan zal je lichaam het volgen. Dit is een zeer belangrijk middel om te trainen.

Seminar oefeningen

De oefeningen tijdens dit seminar zijn kort, direct en krachtig. Om dit samen uit te voeren dient met zeer goed te weten WAT men doet. We willen natuurlijk goed, realistisch en explosief trainen, maar het OEFENEN met een partner vereist héél veel controle om zo ongelukken en blessures te voorkomen.

De onderstaande oefeningen zijn kort omschreven. Know-how achter de techniek is tijdens het seminar aan de orde gekomen. Tijdens de omschrijving wordt er gebruik gemaakt van een afkorting voor de partijen: I (ik), O (opponent/tegenstander) en Y (opponent2/tegenstander2).

De oefeningen zijn opbouwend:
1. Contact oefeningen
2. Reageren tijdens dreiging
3. Reageren tijdens een aanval van de tegenstander
4. Reageren na een aanval van de tegenstander / in een lock situatie
5. Aanvallen