Makoto Kurabe soushi

De meeste zullen opsommen wat deze man allemaal al heeft bereikt. Ik begin graag met het feit dat deze man zachtaardig is en rust uitstraalt. Hierdoor wil je bij hem in de buurt zijn. De rust in combinatie met vastberadenheid is aanstekelijk. Hij vind het ook niets dat hierboven ‘soushi’ staat. Shihan of Sensei vind hij gevoelsmatig beter. Bescheiden zoals hij is.
Kurabe Sensei is een Soushi, erfopvolger van Gyakute-do Aikijutsu en familiehoofd van alle Gyakute-do beoefenaren in de wereld.

Ik heb het geluk gehad om in 2003 – 2005 intensief met Kurabe sensei in privéles vorm met hem te trainen. Destijds zijn de eerste Kenso Ryu handboeken gemaakt door Kurabe sensei en Krishna Kopal. We hebben diverse video’s beelden opgenomen om Kenso Ryu te promoten.  Diverse Kenso Ryu technieken zijn in het YiDo aanwezig.

Kenso Ryu

KENSO RYU werd in de jaren 1880 opgericht door Mr. Kamatarou TAKEISHI die verschillende JUJUTSU stijlen beheerste zoals ASAYAMA ICHIDEN RYU, FUJITA RYU, en MUKEI RYU. In dezelfde periode begon Prof. Jigoro KANO, die verschillende Jujutsu stijlen beheerste, een nieuwe krijgskunst die door hem Judo genoemd werd. Dit Judo is wereldwijd een populaire krijgskunst geworden maar onze KENSO-RYU daarentegen is een lokale stijl gebleven en overgenomen door de volgende opvolgers.

KENSO-RYU Jujutsu GYAKUTE DO

1e – Dhr. Kamatarou Takeishi
2e – Dhr. Keiichirou Shimizu
3e – Dhr. Shouichirou Mochizuki
4e – Dhr. Seizou Maehara
5e – de heer Chushudou Tanaka
6e – Dhr. Makoto Kurabe
7e – Dhr. Steve van Nieuwhuizen

KENSO RYU Jujutsu werd genoemd als ” GYAKU TE DO”, wat betekent “pols/arm lock techniek”. Iedereen die dit boek leest zal merken dat de meeste technieken gebruik maken van pols/arm lock.
KENSO RYU gebruikt de methode van de meest effectieve hefboomtheorie om minder kracht te gebruiken om de vijand te verslaan. Het gebruikt een gewrichtsgreep op de pols/arm waar de zwakste gewrichten in het menselijk lichaam zijn. Door vergrendeling op deze zwakste gewrichten toe te passen, kan men de aanvaller werpen of onder controle houden met minder kracht in vergelijking met de andere soortgelijke gevechtskunsten zoals Judo. Als een dergelijke gewrichtsblokkering succesvol werkt, moet de aanvaller zichzelf werpen. Dat is de enige manier om te ontsnappen aan de hevige pijn, anders zou het gewrichtsbeen gebroken worden.
KENSO RYU technieken zijn niet zo verfijnd of mooi als zijn broer Jujutsu stijl van AIKI DO . De technieken zijn nog steeds wild en dragen de essentie van het oude vecht tijdperk over. Het bestaat uit zowel Hit/Kick als NAGE, KATAME technieken wat de stijl tot een complete vechttechniek maakt.
Dit is het geval, vanuit elke richting zoals Karate, Judo, kunnen mensen de KENSO RYU technieken vlot beheersen.

Every martial arts people can compensate its lacking points by learning KENSO RYU. – Kurabe Sensei

Kurabe sensei zelf aan het woord

Ik, als voormalig leerling van Kurabe sensei, kan vertellen hoe ik hem heb ervaren tijdens trainingen en workshops, maar wellicht is het nog mooier om Kurabe Sensei zelf aan het woord te laten:

“Het is vele decennia jaar geleden dat ik me voor vechtsporten begon te interesseren, toen ik 15 jaar oud was. In die tijd waren er in Japan veel Judo films zeer populair. De beroemdste held op het witte doek was Mr. Sanshiro Sugata die tegen vele beroemde Jujutsu meesters vocht en ze allemaal versloeg. Het resultaat was dat Judo bijna alle Jujutsu stijlen wegvaagde. In die films waren Judo mensen altijd de held en Jujutsu mensen de slechterik.Sindsdien zijn de meeste Jujutsu mensen overgestapt op Judo, waardoor Jujutsu is verdwenen op kleine groepen na. Een van die kleine groepen die overleefde als Daitou Ryu ujutsu, Aiki do.
Toevallig had ik het geluk een Jujutsu meester te ontmoeten die een van de originele Jujutsu stijlen droeg en ik leerde de essentie ervan van hem. Deze originele stijl, genaamd KENSO-RYU Jujutsu , GYAKUTE DOU. Echter zou deze stijl stoppen met bestaan in 1994 en er is geen officiële opvolger zou verschijnen. Onder deze situatie besloot ik opvolger te worden zodat ik mijn best kon doen om de naam KENSO-RYU te behouden en zijn karakteristieke technieken over te dragen aan de volgende generatie.

Ik begon ook KENSO-RYU te onderwijzen aan een beperkt aantal personen om instructeurs op te leiden die KENSO-RYU aan hun leerlingen kunnen onderwijzen. Dit heb ik de afgelopen decennia met veel plezier en toewijding gedaan.”

Toshio Saito

Tot slot wil Kurabe sensei zijn waardering uitspreken voor zijn leraar gedurende zijn middelbare schooltijd, Mr. Toshio SAITO. Niet alleen KARATE maar ook vele belangrijke dingen heeft hij van hem geleerd. Later werden de heer en mevrouw Saito de Huwelijks NAKODO ( als een peet-ouders ) van familie Kurabe. Voor hem is Saito als een leraar van zijn leven. Met heel veel dank en respect voor meneer SAITO, aldus Kurabe Sensei.

Pensioen en opvolging

In 2015 werd Steve van Nieuwenhuizen Sensei door Kurabe Soushi benoemd tot zijn opvolger (Soushi-dai) een volstrekt unieke gebeurtenis voor een niet-Japanner en een ongelooflijke eer voor deze Europeaan. Kurabe Sensei is inmiddels al een paar jaar met pensioen.  Vanwege de roots van zijn vrouw leven ze een aantal maanden per jaar in Polen en daarna leven ze diverse maanden per jaar in Japan.