Een analyse van straatgevechten

Je ziet ze regelmatig voorbij komen, die kleine videoclips van youtube of zo van een daadwerkelijk gevecht op straat. Facebook en youtube staan er bol van. Ik neem aan dat jij er hier en daar een voorbij ziet komen. Wat nou als je een paar honderd van deze clips bekijkt en dan een analyse maakt. Weet je wat je dan ziet? Lees de volgende zes punten eens door.

1) Gevechten hebben vaak geen duidelijke winnaar

Sommige lezers zullen zich schamen voor mijn gebruik van het woord “winnaar”. Natuurlijk wint op een dieper niveau niemand echt in een gevecht. Maar ik moet het op de een of andere manier definiëren. Als jij je tegenstander bewusteloos staat, heb je ‘gewonnen’.

Het meest verrassende resultaat dat van alle gevechten een 48,4% besluiteloos eindigde. In de meeste gevallen werden mensen gewoon moe en uit eigen beweging gestopt. Omstanders hebben de neiging om de vechtpartijen te laten uitspelen, maar stapten vaak weg als er geen echte harde actie meer was.
De meeste mensen lijken de energie te hebben voor één explosieve aanval van stoten. Als dat niet het einde van het gevecht is, dan is een tweede aanval gewoon niet van dezelfde kracht. Het blijkt dat vechten dus niet zo veel oplost na een paar seconden.

2) Knock-outs gebeuren in de eerste tien seconden of helemaal niet

23% van de gevechten eindigde in een knock-out . In dit geval definieer ik dit als een enkele klap die een deelnemer onschadelijk maakt. Interessant hieraan was dat meer dan de helft, 64%, zich in de eerste tien seconden voordeed. Daarna was er een scherpe daling, maar mensen verloren nog steeds het gevecht door vele / overweldigende stoten. De kans was groot dat dit binnen de tien tot dertig seconden zou gebeuren. Daarna nam de kans op een besluiteloze strijd dramatisch toe.

3) Vrouwen houden altijd vast (clinchen)

Mannen en vrouwen vechten meestal op dezelfde manier, met één grote uitzondering. 55% van alle gevechten betrof het clinchen of vasthouden, een maar liefst 79% van de vrouwelijke strijders bezig met clinching. De reden is eenvoudig: Vrouwen hebben haar.

We zien van alle gevechten dat de alle mensen voornamelijk zwaaien met hun stoten. Als ze dat niet doen dan zijn ze bezig om te grijpen wat ze maar vast kunnen pakken. Vrouwen gebruiken altijd elkaars haar als handvat om hun doel stabiel te houden en daarop te stoten. Met een goede ruk en timing kun je met het vasthouden van iemand haar deze zo op de grond krijgen. Als je dus een vrouw bent in een moeilijke situatie tegenover een ander vrouw. Leer dan op de juiste manier aan haren te trekken en te focussen.

4) Omstanders laten meestal het gevecht gaan.

Het goede nieuws is dat slechts 26% van de gevechten een derde partij betrokken wordt. Dit betekent dat de meeste gevechten die begonnen tussen twee mensen, bleef tussen twee mensen. Het slechte nieuws is dat toen andere mensen wel betrokken raakten, het meestal de klassieke “vriend’ de gaat helpen is. Slechts 11% van de deelnemers die met meerdere aanvallers te maken kregen, was in staat om zelfs maar een van hen te verslaan.
De bottom line hier is dat het is zeer onwaarschijnlijk dat je ooit meerdere tegenstanders verslaat. Ren in dat geval gewoon weg, heel hard.

5) Bijna alle gevechten gaan naar de grond na die eerste 10 seconden.

Het is een oud cliché dat “alle gevechten naar de grond gaan”. En in feite is het waar. Deelnemers vechten 73% van de tijd op de grond. Je zult dus in de eerste seconden moeten doen wat je hoort te doen.

Slechts 41% van de vechters die op de grond waren gegooid konden terugkeren naar een staande positie. Van degenen die dat wel deden, keerde meer dan de helft terug naar de grond.

Het laatste wat het vermelden waard is, is dat 57% van de gevechten die op de grond gingen opzettelijk plaatsvonden, wat betekent dat een deelnemer een soort poging deed om een takedown te maken die werkte. De rest was gewoon het gevolg van een val van mensen.

6) Niemand gebruikt “vuil vechten”.

Tijdens de gevechten maakt niemand gebruik van “vuile gevechtstechnieken” zoals; bijten, trap in het kruis, goed geplaatste hoek, knie trap, etc. Als we kijken naar vuile technieken, dan zijn dat 80% van de gevallen de vrouwen die dat doen. Mannen hebben dus over het algemeen de neiging om te vechten om te ‘domineren’ en vrouwen vechten om te ‘overleven’.

Interessant dus om te zorgen dat je direct in de eerste 10 a 15 seconden het voor elkaar hebt. Intercepten en dus het goed lezen van je tegenstander. Situatie inschatten. Weg lopen. Rustig blijven. Aanvallen indien mogelijk. Direct richting ogen, goede hoek en dergelijk. Ook al kom je op de grond te liggen. Ga doelbewust te werk.

recente berichten

Jubileum IFM te Haarlem

Intercepting Fighting Method (IFM) van Ben Tieleman heeft onlangs haar 15-jarig jubileum gevierd. Tijdens dit jubileum hebben George Sirag & James ter Beek van The

Lees verder >>