De moderne samoerai

Ik en vele anderen werden gegrepen door de film ‘the last samurai’ met Tom Cruise in de hoofdrol. Dit is al weer jaren geleden en het gevoel van deze film staat me nog steeds bij. De sfeer in de film vind ik nog steeds geweldig. De hele film is super, maar één scene staat in mijn geheugen gegriefd en ontroerde me enorm. De samoerai leider Katsumoto die de Amerikaan Nathan Algren na diverse maanden van trainen onder een bloesem boom toespreekt en zegt ‘To know life in every breath’. Geweldige zin. ‘Het leven kennen in elke adem die je neemt’ is toch iets wat we zouden moeten nastreven.

De rust die hij uitstraalt, de wijsheid in zijn ogen en de manier waarop hij handelt is wonderlijk. Hoe mooi zou het niet zijn als wij vandaag de dag in alles wat we doen zo’n rust en toewijding zouden kunnen hebben. Dus een moderne versie van deze samoerai. Ik zie mezelf en vele anderen als een moderne samoerai. Of het nu tijdens het werk is of ergens anders, wij als mensen zijn constant op zoek naar balans en zijn we heerlijk in gevecht met onszelf. De moderne samoerai is de hedendaagse krijger die veel overeenkomsten heeft met de oude wijze krijger uit het Feodale Japan.

We zijn bezig met loyaliteit, integriteit, eer, moed, beleefdheid, wijsheid, inzichten, tact en waardigheid om er maar een paar te noemen. De moderne samoerai neemt volledige verantwoordelijkheid voor zijn/haar acties. We zijn bezig met persoonlijke ontwikkelingen door geduld en vastberadenheid. Wij zijn bezig met spiritualiteit en het zoeken van de juiste gevoelens achter onze woorden en andersom.

We zouden ons moeten realiseren dat het niet gaat om het winnen, maar om met veel plezier een zinvol leven te lijden met veel succes. Succes is één keer meer opstaan dan dat je gevallen bent. We blijven tot aan onze dood leren, toe te passen om het vervolgens zonder angst alles weer los te laten. Ook weten we dat we nooit zijn uitgeleerd. De moderne samoerai is krachtig, gefocust, gedisciplineerd, bewust en vooral in balans. Ben jij een moderne samoerai? Oh en een moderne samoerai is natuurlijk niet alleen maar een mannelijk figuur. In Feodale Japan waren er ook al Japanse dames die deze rol op zich hadden genomen. Dit boekje maakt ook geen enkel onderscheid tussen man en vrouw, blank of donker. Mijn grote voorbeeld Bruce Lee zei “onder de hemel zijn we allen een”.

recente berichten

OSU

OSU! Het is aanstekelijk. Daar sta je dan in de martial arts school van je keuze. Je hebt eindelijk de moed bij elkaar gehaald om

Lees verder >>