Bi Jong in detail

Combat Stance wordt ook wel ‘Bi-Jong’ (Chinese term) of On Guard (Franse term) genoemd. De stand is tot stand gekomen uit een mix van westers boksen, schermen en kung-fu. In het kort zijn de volgende punten zeer belangrijk voor de Combat Stance:

 • Sterkste kant voor (dus rechts). 80% van de technieken komen van de voorste hand of van de voorste voet.
 • Hoek van je lichaam is 40 – 45 graden ten opzichte van de lijn waarop je tegenstander zich bevindt.
 • Knieën licht gebogen en benen minimaal schouderbreedte uit elkaar.
 • Lichaamsgewicht evenredig verdeeld over de benen (50/50).
 • Achterste hiel van de grond voor betere mobiliteit en snelheid.
 • Centreline principe om alle lichaamsdelen te beschermen. Rechterhand bij buik, linkerhand bij borstbeen.

Drie hoofddoelen

Een correcte houding heeft een drietal hoofddoelen:

 1. Zij zorgt voor een optimaal mechanische positie voor een beweging en daarop een volgende bewegingen.
 2. Zij zorgt voor je behoud van een ‘poker body’ (vgl. ‘poker face’), oftewel het verhult geen bewegingen die wellicht door een ander gezien zouden kunnen worden.
  Dit wordt ook wel ‘non-telegraphing’ genoemd, en is binnen JKD is zeer belangrijk.
 3. Zij geeft je lijf een bepaalde spanning welke optimaal is voor een snelle reactie en een goede coördinatie.

Natuurlijk en comfortabel

Je stand dient natuurlijk en comfortabel te zijn, zodat al je spieren kunnen reageren met de grootste snelheid zonder daar teveel moeite voor te doen. Elke obstructie die het natuurlijke eraf haalt zal inbreuk hebben om alle aspecten van de Bi-Jong.

Evenwicht van het lichaam

Je lichaamsgewicht is evenredig verdeeld over beide voeten en de benen zijn licht gebogen. We hebben dus een 50/50 stand en we zijn daardoor elk gewenst moment in staat om onze benen goed op te tillen. Toch komt hierbij een stuk filosofie kijken van Jeet Kune Do; en in het bijzonder de gedachte van een ‘vormloze vorm’. Bijt je niet vast in het 50/50 verhaal, want dit maakt je balans rigide. Weet dat de originele on-guard positie in eerste instantie een 35/65 verhouding had en grotendeels progressief was. Zie dus niet alle punten als regels, maar meer als een richtlijn voor het vinden van jouw eigen natuurlijke en comfortabele houding. Alles verandert immers constant….

Positie vanuit de Centerline

Onze gehele positie is 45° gedraaid ten opzichte van onze centerline. Onze voeten, knieën, heupen en schouders staan in een natuurlijke houding; en dat is 45° ten opzichte van onze centerline. De beginnende leerlingen leren we 45° ten opzichte van de tegenstander te staan, maar dit is in een later stadium niet geheel correct. Ik dien namelijk niet mijn tegenstander als meetpunt te hebben, maar mijn eigen circle of combat. De regel gaat namelijk niet op als ik meerdere tegenstanders heb, of als ik ervoor kies om niet met mijn tegenstander mee te draaien als deze beweegt. Ik moet er dus voor kiezen om 45° ten opzichte van mijn EIGEN CENTERLINE te staan.

Rechter lichaamshelft

Ik ga uit van een rechter lead (rechterbeen voor) in deze
voorbeelden.
Het gaat hier dus om de rechter kant van de gehele Bi-Jong.

 • De voorste hiel is iets naar buiten gericht.
 • De voorste knie is iets naar binnen gedraaid om zo het
  kruis te beschermen.
 • De voorste hand is vooral gepositioneerd tegenover de navel om het kruis en het linker gedeelte van het gezicht te beschermen. Tevens is de voorste hand het hoofdwapen wat betreft de aanvallen.
 • De elleboog is ontspannen en ongeveer een vuist-breedte van het lichaam af. De elleboog helpt zo het
  centrum, de ribben en de rechterhelft van het lichaam te beschermen.
 • De voorste schouder is iets opgetrokken en de kin
  is iets gezakt om zo optimaal het gezicht te beschermen.

Linker lichaamshelft

In het geval van een Right Lead gaat het hier dus om de
linker kant van de gehele bi-Jong.

 • De achterste hiel is van de grond om zo de functie van
  een springveer te hebben. Tevens zorgt deze stand van
  de hiel ervoor dat de mobiliteit van het geheel toeneemt.
 • Als de linker schouder optimaal ontspannen is en de linker hand ter hoogte van het borstbeen zit, zal de
  elleboog natuurlijk zijn plek vinden. Een gebruikelijke
  fout is dat men zich concentreert op het borstbeen, of men houdt de elleboog te strak tegen het lijf gedrukt.
  Een natuurlijke ontspannen schouder is essentieel. In
  deze positie van de arm zal de elleboog de linkerkant
  van het lichaam beschermen.
 • De linker voorarm zal het centrum verdedigen, waarbij de linkerhand zowel de rechter als linker kant van het gezicht zal beschermen.
 • Zeer belangrijk is het feit dat de linker hand
  hoofdzakelijk het blokken op zich zal nemen.

Het hoofd

In het westers boksen, wat één van de basis ‘stijlen’ is van Jeet Kune Do Combat Nederland, wordt het hoofd gezien als een onderdeel van de romp. In close-combat zal de punt van de kin goed naar beneden wijzen om bijna het sleutelbeen te raken en zo contact te hebben met de schouder. Let op! Er staat ‘bijna’. Zoek je eigen balans waarbij de kin niet helemaal naar de schouder gaat en de schouder niet helemaal naar de kin toe gaat. Ze ontmoeten elkaar halverwege ergens!

De handen

De handen zullen tijdens het stappen / bewegen altijd gesloten zijn, maar ontspannen. Het strekken van de vingers zal tijdens trainen en oefenen een gewoonte worden omdat er veel oefeningen gedaan worden met bloktechnieken en combinaties. Het uitvoeren van de coördinatiedrill is uiteraard de perfecte oefening!

3 x Bi-Jong

Er zijn diverse standen van de benen. Ik zelf vind het een wisselwerking tussen mijn gevoel / mindset en het uiten hiervan via mijn houding. We kunnen drie standen definiëren; smal, gefaseerd, gebogen knieën.

 1. Smal – een rustig gevoel, geen grote stappen, maar kleine behoedzame stapjes. Kleine snelle stapjes voor snelheid, 100% balans en afstand overbruggen naar de tegenstander toe. Het voelen van je eigen cirkel en constant hiermee in verbinding staan. De stapjes zijn zo klein en snel, dat de tegenstander deze bewegingen niet als toenaderende stappen zal herkennen en daarom zullen deze stappen geen verdediging uitlokken.
 2. Gefaseerd – interval van timing, niet ritmisch, constant veranderen van stap.
 3. Gebogen knieën – complete alertheid en klaar staan om dat te doen wat nodig is.

De heupen

Eén van de meest gemaakte fouten is het stappen waarbij het gewicht eerst wordt verplaatst. Zoals bij gewoon lopen beweegt men het lijf en de heupen. De heupen dienen op dezelfde hoogte te blijven terwijl de stap wordt geïnitieerd. Let op! Het been stapt, niet het lijf. Indien je eerst je gewicht verplaatst om te stappen, zul je in tegenovergestelde richting je lijf moeten bewegen. Dit is zeer ongunstig, als voorbeeld het naar achteren stappen vanwege een stoot naar je gezicht. Als je direct vanuit je been stapt, dan is er niets aan de hand, maar zodra je vanuit je lijf stapt, dan zul je eerst naar voren moeten leunen om naar achteren te stappen. Je kunt je voorstellen dat het dan onontkoombaar is om niet ongeschonden uit de strijd te komen.

Meer lezen? Download het eBookje!

recente berichten

Vertragen!

vertraag Onthaasten voor innerlijke rust: Neem de tijd om te tertragen In onze moderne samenleving worden we voortdurend blootgesteld aan externe factoren die ons aansporen

Lees verder >>