vertraag

Onthaasten voor innerlijke rust: Neem de tijd om te tertragen

In onze moderne samenleving worden we voortdurend blootgesteld aan externe factoren die ons aansporen om snel te handelen en haastig te leven. Het is van essentieel belang om af en toe bewust stil te staan bij deze gehaaste mentaliteit en te realiseren dat het goed is om wat rustiger aan te doen. Bewustwording van onze innerlijke haast en het verminderen ervan zijn dan ook ten zeerste aan te raden voor een gezonder en evenwichtiger leven.

Het concept van onthaasten draait niet alleen om het nemen van vakanties of langdurige pauzes, maar ook om het bewust vertragen van onze dagelijkse activiteiten. Het zijn de kleine momenten waarin we haast bij onszelf opmerken die een verschil kunnen maken. Stel jezelf de vraag: waarom haast ik me zo om naar mijn auto te lopen? Of om boodschappen te doen? Waarom moet ik me in de ochtend snel aankleden?

Het inzicht in deze innerlijke drang om te haasten stelt ons in staat om bewuste keuzes te maken en de noodzaak om te versnellen te verminderen. Wanneer je merkt dat je gehaast bent, neem dan een moment om te pauzeren en een stap terug te doen. Loop bewust langzamer naar je auto toe, neem de tijd om te genieten van de omgeving terwijl je boodschappen doet, en kleed je ’s ochtends aan met bedachtzaamheid.

Onthaasten is niet slechts een beetje vertragen; het gaat om veel meer dan dat. Het is een kans om de band met het heden te versterken, te genieten van de kleine dingen in het leven en te herontdekken wat werkelijk belangrijk is. Door bewust langzamer te lopen, geef je jezelf ruimte om te ademen en stress te verminderen. Hierdoor ontstaat er meer ruimte voor creativiteit en zelfreflectie.

Bovendien heeft onthaasten ook positieve effecten op onze relaties met anderen. Door langzamer te bewegen, kunnen we beter luisteren en empathie tonen, wat leidt tot diepere en meer betekenisvolle verbindingen met vrienden en familie.

Kortom, het is goed om af en toe bewust stil te staan bij onze haastige gewoonten en te realiseren dat we de keuze hebben om het anders te doen. Het nemen van de tijd om te vertragen en te onthaasten zal niet alleen onze innerlijke rust vergroten, maar ook ons leven verrijken op manieren die we ons misschien nog niet eens kunnen voorstellen. Dus, laten we vaker bewust vertragen en genieten van de prachtige weg die we lopen in dit relatief korte leventje. 

Voor mij persoonlijk merkte ik ook op, dat ik ineens zie ‘wie’ er allemaal naast mij lopen op dat pad. Wordt bewust van de mensen om je heen. Dus loopt iets rustiger . Walk on!