Workshop DJKD in Haarlem

blog van Niels Westerveld – Zaterdag, 21 maart, heeft Robin Vader – Dutch Jeet Kune Do op locatie bij MyOwnJeetKuneDo in Haarlem een masterclass Jeet Kune Do verzorgd. Robin heeft over zijn bezoek aan Haarlem de volgende opmerking geplaatst: “Mooie masterclass/workshop in Haarlem. Deze workshop was een succes dankzij de kwaliteit van de groep van Ben Tieleman”. Dit compliment geef ik ook graag terug aan Robin en zijn aanwezige leerlingen. De masterclass begon met een introductie van zichzelf, zijn motivatie en verwachting van de dag met behulp van een schematische weergave van JKD. Robin heeft met zijn openingswoord de toon gezet voor de rest van de Masterclass, waardoor een open en vooral ontspannen sfeer ontstond.

Rechts bovenaan de schematische weergave stond de term mindset (awareness/unawareness). Deze term deed mij terugdenken aan de trainingen van afgelopen week, namelijk de privétraining van woensdag en de reguliere training van donderdag.

 

workshop-djkd-Haarlem

Terug naar de masterclass van zaterdag. Ik blijf het knap vinden dat iemand een paar uur les geeft aan een onbekende groep van verschillende niveaus en deze kan blijven motiveren. Het is altijd de vraag waar je mee te maken krijgt als instructeur. Is het een gemotiveerde leergierige groep of juist een luie betweterige groep? Is een half woord genoeg om de groep aan je te binden of is het trekken aan een dood paard en ben je blij als de tijd voorbij is?

Robin begon de dag met de woorden dat er geen goed en geen fout is, maar dat hij vandaag aanwezig was om ZIJN inzichten met ons te delen. Dat betekent dus dat hij ons mogelijk gaat ‘verbeteren’ op punten die wij net anders hebben aangeleerd. Na afloop van de dag is het aan de deelnemer zelf uit de dag te halen waar die persoon zijn of haar voordeel in ziet. Duidelijk verhaal, duidelijk start en stukje verwachtingsmanagement over en weer om de masterclass mee te beginnen.

introgesprek
Zwaartepunt van de dag lag op voetenwerk en trapping. Hierbij liep het belang van een correcte structuur als rode draad door de gehele dag. Na de warming up van Ben, waarbij van alles aan bod kwam in 1 oefening: voetenwerk, positiebepaling, total awareness, 5WOA, 4WOD, nam Robin de les over en zijn we begonnen met classicaal voetenwerk i.c.m. een stoot- of traptechniek. Daarmee maak je direct inzichtelijk of de houding correct is of dat er iets in het voetenwerk aangepast moet worden > bijstellen en opnieuw. Tussendoor even een army-opdruk- drill om de sfeer en focus erin te houden.

De trapping drills die daarop volgden werd in tweetallen beoefend. Om niet te veel aan de partner te wennen is het belangrijk continu van tweetal te wisselen. Deze drills waren zo opgebouwd dat ze door alle niveaus goed waren te volgen en voor beginner en gevorderd leerelementen in verwerkt zaten.

In een reactie citeerde Robin een uitspraak van Bruce Lee waarmee de Masterclass (en JKD) perfect wordt samengevat:

Absorb what is useful, discard what is useless and add what is specifically your own

De interactie tussen de studenten en beide instructeurs werkte erg goed. De tijd is voorbij gevlogen en dat signaal hoorde ik van meer mensen om mij heen. De vele foto’s, likes op facebook, positieve berichten en reacties getuigen van een zeer geslaagde masterclass: Robin en Ben bedankt!!!

 

recente berichten

Jubileum IFM te Haarlem

Intercepting Fighting Method (IFM) van Ben Tieleman heeft onlangs haar 15-jarig jubileum gevierd. Tijdens dit jubileum hebben George Sirag & James ter Beek van The

Lees verder >>