Vol-houden

Tsja, volhouden…. Ik zat op de fiets van Groningen naar huis. Het is een stukje van 12 km en doe ik daar zo’n 40 minuten over. Ik heb 12 km tegen de wind in moeten trappen en heb de gehele rit leuke gesprekken met mezelf gehad. Waarom doe ik dit, er rijdt toch ook een bus? Het antwoord was keihard, eerlijk en doeltreffend. Je moet afvallen én het is goed voor je lijf. Tsja, tegen dat antwoord kon ik niet op. Ik heb het uiteraard geprobeerd, maar kon geen goed tegen argument verzinnen. Ik zat tenslotte al op de fiets. Volhouden moest ik, volhouden! 
Het is leuk om zo met jezelf in gesprek te zitten en ik moet uiteraard toegeven, zeer leerzaam. Ons gedrag is hoofdzakelijk bepaald door de gewoonte patronen die we hebben. Toch? Anders zal stoppen met roken / drinken / ongezond en overmatig eten wel makkelijk zijn. Helaas is het niet zo. Ik ondervond dit zelf een aantal jaren geleden aan den lijve . Na een succesvolle operatie aan de linker schouder, moest iets meer dan een half jaar later ook de rechter schouder op de operatietafel hetzelfde ondergaan. Wat was dan zo moeilijk… nou het is erg lachwekkend en simpel voor jou thuis eens te proberen. Poets vanavond eens je tanden met je andere hand, enneh… wel met dezelfde snelheid. Je zult met een glimlach en vol frustratie het schuim van je oogleden afhalen om het vervolgens nog eens te proberen. Ik had geen keuze en ben na een paar weken overgestapt naar een elektrische tandenborsten. Helaas kon ik niet iets elektrisch vinden om mijn billen mee af te vegen. Ook dit was erg leuk om verplicht met een andere hand te doen. Coördinatie en voorzichtigheid was écht geboden. In mijn training sessies geef ik zelf altijd mee dat er een magische 21 dagen grens is. Alles wat je maar wilt veranderen zal na 21 dagen veel gemakkelijker worden en zul je de vruchten er van plukken. Het kost een persoon gewoon 21 dagen om er aan te wennen. Of dit nu stoppen met roken is, vroeger opstaan, muziek instrument leren bespelen, een nieuwe vechtsport beoefenen, en noem maar op. Gewoon 3 x een week volhouden en zoals Nike zegt ‘just do it’. Trap, trap, trap,… of was je al weer vergeten dat ik nog tegen de wind in aan het buffelen was. ‘Volhouden’ hoor ik mezelf denken. Maar wat is volhouden nu eigenlijk? Het woordenboek zegt:
Vol-hou-den; hield-, h- gehouden tot het einde toe uithouden; niet opgeven; de strijd ~
Nu had ik het woordenboek niet bij mij op de fiets en het internet ook niet. Wat ik wel erg leuk vond is dat het bestaat uit twee andere woorden. Vol en Houden.. maar wat is nu voor mijn gevoel ‘vol’? Vol zou kunnen zijn; genoeg, overmatig, maximaal…. Houden zou kunnen zijn; bezitten, liefhebben… Grappig toch, daar waar volhouden vaak de relatie heeft met niet opgeven op een moment dat je het eigenlijk wilt. Daar waar volhouden voor diverse mensen een lastige strijd blijkt te zijn, is dit door de woorden los te koppelen en weer samen te voegen een zeer vermakelijk iets. Want als ik een betekenis van Vol als Maximaal heb en Houden als Liefhebben, dan is volhouden = maximaal liefhebben. Met dit gegeven is het eigenlijk niet zo moeilijk om gewoon door te fietsen en te doen wat diep in ons hart duidelijk is. Het is toch niet moeilijk om maximaal lief te hebben? Dus ik zeg tegen jullie allemaal…. Hou vol.

recente berichten

OSU

OSU! Het is aanstekelijk. Daar sta je dan in de martial arts school van je keuze. Je hebt eindelijk de moed bij elkaar gehaald om

Lees verder >>