Supertrots op deze vrouwen

Ik doel niet alleen op deze twee op de foto, maar met name de dames die naar onze GRATIS workshops komen in Vinkhuizen (Groningen). Sommige anoniem en sommige uit interesse. Andere vanwege een verleden en weer andere die op hun werkvloer druk ervaren. 

Wij (Tamara, Rebecca en ik) zijn daar om hen te helpen, te ondersteunen en hen te geven wat ze nodig hebben om zichzelf te beschermen. Wij, de instructeurs, zijn vastbesloten om hen te leren hoe ze zich kunnen verdedigen in een onveilige situatie. Onze missie is om elke vrouw de kans te geven om zichzelf te beschermen.

Basisprincipes

We beginnen altijd met het uitleggen van de basisprincipes van zelfverdediging. Het gaat hierbij om het herkennen van gevaarlijke situaties en hoe ze daar op moeten reageren. We leren hen hoe ze moeten schreeuwen, de aandacht van anderen moeten trekken en hoe ze de aanvaller kunnen afweren.

Praktijk en voelen

Na de theorie gaan we over op de praktijk. We oefenen wat stress met ons doet en we voelen wat er met ons lijf gebeurd. We oefenen verschillende scenario’s, waarin de dames zichzelf moeten verdedigen tegen een “aanvaller”. We beginnen rustig, maar verhogen geleidelijk de intensiteit om hen te leren hoe ze moeten reageren in een echte situatie.

Het is altijd ontroerend om te zien hoe de dames zichzelf ontwikkelen tijdens de workshop. Veel van hen zijn aanvankelijk bang en onzeker, maar naarmate de workshop vordert, groeit hun zelfvertrouwen. Ze beginnen te geloven in hun eigen kracht en dat ze in staat zijn om zichzelf te beschermen.

Tijd om te delen

Op het einde van de workshop krijgt elke vrouw de gelegenheid om iets te delen over haar ervaringen. Dit hoeft niet. We zien van zo’n groep dat er 2 of 3 dames iets willen vertellen en wat dit met hen doet. Veel van hen hebben dingen meegemaakt waar ze nog steeds mee worstelen, maar door de workshop voelen ze zich meer bewust en in staat om te handelen in gevaarlijke situaties.

Wij, als instructeurs, zijn enorm trots op hen. We weten dat ze door het volgen van deze workshop een stap zetten in de goede richting. En hoewel we hen niet alle antwoorden kunnen geven op hun problemen, kunnen we hen wel leren hoe ze zichzelf kunnen beschermen.

Dat is waar onze missie om elke vrouw de kans te geven om zichzelf te beschermen, eindigt. We willen hen de tools geven om zichzelf te verdedigen en hen helpen om het vertrouwen te vinden dat ze nodig hebben om voor zichzelf op te komen. Want uiteindelijk gaat het om hen, de dappere vrouwen die vechten voor hun eigen veiligheid en geluk.

Boos

Ik ben geërgerd over verouderde zelfverdedigingstrainingen die niet realistisch zijn. Helaas worden er nog steeds door diverse trainers verouderde technieken aangeleerd die niet effectief zijn in echte situaties. Een volwassen vrouw kan bijvoorbeeld niet eenvoudig een polsgreep toepassen op een man die haar vastpakt. Een vrouw kan ook niet makkelijk ontsnappen met een “trucje” aan een aanvaller die haar vasthoudt met een enorme adrenalineboost. Hoe is het mogelijk dat er nog steeds trainers zijn die veel bedrijven trainen in verouderde technieken en dit elk kwartaal blijven herhalen op locatie van de klant, en een hoge factuur sturen.

recente berichten

Vertragen!

vertraag Onthaasten voor innerlijke rust: Neem de tijd om te tertragen In onze moderne samenleving worden we voortdurend blootgesteld aan externe factoren die ons aansporen

Lees verder >>