Doorbreek Ritme

Broken Rhythm

Dé techniek van Bruce Lee om een opening bij je tegenstander te creëren.

“Ordinarily, two people (of more or less equal ability) can follow each other’s movements. They work in rhythm with each other. If the rhythm has been well established, the tendency is to continue in the sequence of the movement. In other words, we are “motorset” to continue a sequence. The person who can break this rhythm can now score an attack with only moderate exertion.”

Normaal gesproken kunnen twee mensen (van min of meer gelijke vaardigheid) elkaars bewegingen volgen. Ze werken in ritme met elkaar. Als het ritme goed is vastgesteld, bestaat de neiging door te gaan in de volgorde van de beweging. Met andere woorden, we zijn geprogrammeerd om een reeks voort te zetten. De persoon die dit ritme kan doorbreken, kan nu een aanval maken met slechts matige inspanning.
Het idee is dat er ritmen zijn in combat maar ook in het leven. In combat om en opening te krijgen bij de tegenstander. In het leven hebben we onze eigen gewoonten en patronen, en als we dat ritme kunnen verstoren, kan er vooruitgang worden gemaakt en kunnen nieuwe dingen in ons leven worden toegelaten.
In combat zegt Bruce dat je het ritme kunt doorbreken door een kleine aarzeling of een grote onverwachte verschuiving of verandering. Deze manier van verstoring kan worden toegepast op het leven als om onszelf van onze plateaus te verwijderen en naar het volgende niveau te gaan. We komen allemaal vast te zitten in patronen of loops in het leven.

“Broken rhythm is meant to break the trance.”
“Mirror repetition of rhythmic calculated movements robs you of your aliveness.”

In de afgelopen jaren is er een trend van zelfhulp die het creëren van gewoonten bevordert. De nadruk op het creëren van gewoonten is, zodat u niet aan alles hoeft te denken om je algehele productiviteit of creativiteit te vergroten. Dit kan robotachtige, onnadenkende bewegingen maken en je levendigheid wegnemen.

“Don’t think, feel.”
“Free yourself by observing closely what your normally practice. Do not condemn or approve, merely observe.”

Een eenvoudige manier om verstoring in je leven te ervaren, is door het ritme te onderbreken van hoe je je ’s ochtends aankleedt. Hoe voel je je in de ochtend? Oefen met het omschakelen van je ochtendroutine.

“Free yourself by observing closely what your normally practice. Do not condemn or approve, merely observe.”

Bevrijd jezelf door nauwkeurig te observeren wat je normaal oefent. Niet veroordelen of goedkeuren, alleen observeren. Er kan een bereidheid zijn om te ontwrichten in de geest, maar niet in het hart of het lichaam, omdat we bang zijn om onze stabiliteit te verstoren. Wat we willen is stabiliteit en voorspelbaarheid, hoewel niets stabiel is omdat alles in flow is en voortdurend verandert, dus een verschuiving weg van dat idee van stabiliteit is eng.

“Pliability is life, rigidity is death.”

“Overdraagbaarheid is leven, stijfheid is de dood.”

Het idee van stabiliteit en voorspelbaarheid geeft ons een gevoel van veiligheid, maar we ervaren onze levendigheid niet. Het cultiveren van een gevoel van stabiliteit binnen instabiliteit is de ware stabiliteit. In een storm middenin jezelf zijn gegrond en je veilig voelen, is het gevoel van stabiliteit dat je goed van pas komt.

“The real stillness is the stillness in movement.”

Het ritme op kleine manieren doorbreken, kan een goede manier zijn om levendigheid terug te brengen naar iets dat saai is of waar je vastzit. Merk op waar je bent in de routine en patroon en probeer dat ritme op een kleine manier te doorbreken.
Vind je plezier in het doorbreken van het ritme; het hoeft geen pijnlijke verstoring van je routine te zijn. Als je het speelenderwijs kan doen, kan het een leuke onderbreking in je ritme zijn en hoef je niet bang te zijn. Zet eens bijvoorbeeld muziek op als je dat gebruikelijk nooit deed. Of neem een compleet ander ontbijt. Sta eens veel eerder op of doe eens iets compleet anders dan anders.
De manier om het ritme te doorbreken is om je bewust te worden van de ritmes en patronen waarin je je bevindt. We zijn bezig met veel kleine routines gedurende ons leven, van hoe we ’s ochtends uit bed stappen, sokken aan doen, tot hoe we ons haar in de douche wassen. Probeer één ding over een van je kleine routines te veranderen, gewoon om te zien wat er gebeurt.

“Life is meant to be lived.”

Als we onze interne kadrering kunnen veranderen waar we niet iets doen vanuit een gevoel van verplichting, maar omdat je ervan geniet en je voelt dat je leeft, dan zul je meer aanwezig zijn en van je leven genieten.

recente berichten

OSU

OSU! Het is aanstekelijk. Daar sta je dan in de martial arts school van je keuze. Je hebt eindelijk de moed bij elkaar gehaald om

Lees verder >>