Actie signaal

Laten we vanaf nu een negatieve emotie een ‘actie signaal’ noemen.

Ik ben natuurlijk ook niet altijd even ‘ZEN‘ en kan ook wel eens gefrustreerd, geïrriteerd of zelfs boos worden. Wanneer ik een negatief signaal oppik bij mezelf, dan zal ik daar direct verandering in willen maken.

Ik zal sowieso bij elke negatieve emotie een keuze moeten maken tussen twee opties:

  1. Je perceptie / je kijk op dit signaal
    Is de emotie die ik ervaar wel gegrond?of
  2. Je procedure / gedrag aan te passen
    Moet ik mijn communicatie / gedrag / handelingen aanpassen

Als je een keer fout zit, dan kun je op elk moment sorry zeggen”

10 Categorieën van negatieve emoties

  1. Ongemakkelijke gevoelens
    Bericht: Verander je staat; verduidelijken wat je wilt en actie in de richting van wat je wilt. Blijf dus niet focussen op dat wat je ongemakkelijk voelt, maar verplaats je focus.
  2. Angst (zorg, vrees, bang, angstig)
    Bericht: We moeten onszelf goed voorbereiden om het hoofd te bieden of te voorkomen op wat er komen gaat. Wees voorbereid!
  3. Kwetsende gevoelens
    Bericht: Je heb bepaalde verwachtingen (standaard) waaraan niet wordt voldaan. Dit geeft een gevoel van verlies (vertrouwen, enz.).
  4. Boosheid – irritatie, woedend, haatdragend
    Bericht: Belangrijke regel werd geschonden door iemand (misschien door jezelf)
  5. Frustratie
    Bericht: Je moet je aanpak naar je doel veranderen
  6. Teleurgesteld
    Bericht: Je moet beseffen dat de verwachting die je had of het resultaat, niet gaat gebeuren. Maak de verwachting in passend tot tijd of de situatie.
  7. Spijt
    Bericht: Je hebt een van je eigen normen/waarden geschonden. Je zult onmiddellijk iets moeten doen om ervoor te zorgen dat je dit in de toekomst niet meer doet.
  8. Ontoereikendheid (lage eigenwaarde, minder goed, onwaardig)
    Bericht: Doe iets om het beter te doen of beter te zijn, mits het écht waar is waarom je je zo voelt. Is het reëel dat je deze houding hebt?
  9. Overbelast, overdonderd, depressief
    Bericht: Je zult opnieuw moeten evalueren wat voor jou belangrijk is. Ga zitten en schrijf de belangrijkste punten op. Al je wensen, bezigheden en acties die je zo overbelast voelen. Bekijk ze per punt en geef ze een prioriteit. Alles in stukken hakken is het best om te doen in deze situatie. Je doet dus té veel in té weinig tijd.
  10. Eenzaamheid
    Bericht: We willen een bepaalde band met een ander. Identificeer wat voor een soort band dit moet zijn. Seksueel, intiem, fundamentele vriendschap, praten, luisteren, zorgen.. welke band wil je hebben

 

Bij elk actie signaal neem ik 3 stappen:

  1. Identificeer het signaal
    Oké, ik ervaar nu “……”, in welke categorie valt deze en wat vertelt het signaal me?
  2. Waardeer dit signaal
    Het signaal of de negatieve emotie is niet goed of slecht. Ik waardeer het omdat het me de mogelijkheid geeft om er een actie aan vast te knopen. Het niet waarderen en dus wegstoppen of negeren van actie signalen (negatieve emoties) leidt tot ophoping en dus geen oplossing.
  3. Onderneem actie
    We kunnen nog zo veel denken, beloven en weg relativeren, maar als we niets doen en het probleem niet definiëren, zal het altijd blijven bestaan. Zoals we gisteren spraken; iemand kan zeggen dat ie niet zo dik is en dat het ‘wel mee valt’. Dit geeft de mogelijkheid om het weg te stoppen en geen enkele actie te ondernemen. Het zou goed zijn om te bepalen wat die persoon nou daadwerkelijk wilt. Het is soms moeilijk even goed te bepalen wat nu de daadwerkelijke emotie is of welke onderliggende emoties er zijn. Iemand kan zichzelf te dik vinden, maar de uiting kan frustratie zijn om het lijf, de angst om naar de sportschool te gaan, de spijt dat het zo ver is gekomen, of zelfs depressief om dat deze persoon inziet dat er nog zoveel moet gebeuren om een gezond lijf te krijgen, dat ze er niet eens aan beginnen omdat er veel te veel overwonnen moet worden.

recente berichten

Jubileum IFM te Haarlem

Intercepting Fighting Method (IFM) van Ben Tieleman heeft onlangs haar 15-jarig jubileum gevierd. Tijdens dit jubileum hebben George Sirag & James ter Beek van The

Lees verder >>