NK Nunchaku-do in Hoogkerk (GR)

Tekst: Machiel Akkerman | Sportjournalist bij DvhN – Fotograaf: Patrick van der Weerd.

Ken je ‘de stokjes met een touwtje’ van Bruce Lee nog? Afgelopen zaterdag (28 mei 2022) vond in de sporthal van de Vensterschool OBS de Ploeg in Hoogkerk het open Gronings- en Nederlands kampioenschap nunchaku-do plaats. Een sport met Japans karatewapen die draait om behendigheid, zelfdiscipline en respect. Op de wereldkaart gezet door filmheld en inspirerende vechtsportkunstenaar Bruce Lee.

Bruce Lee & Milco Lambrecht

Deze Chinees-Amerikaan maakte in de jaren zestig en zeventig furore door te schitteren in talloze
films over verschillende vechtsporten. Zijn dood op slechts 32-jarige leeftijd liet een groot hiaat
achter, maar zijn levenswerk maakte veel enthousiasme los voor de martial arts.
Zo ook bij Milco Lambrecht (58) uit Amstelveen. Hij wordt in Nederland gezien als de pionier van de nunchaku-do sport. Na een jarenlange strijd richtte hij in 1987 de stichting Nunchaku-do Nederland op. Drie jaar later was deze organisatie aangesloten bij NOCNSF en verkreeg zo een legitieme status in de ogen van het grote publiek. Dit ging echter niet zonder slag of stoot.
,,De nunchaku, twee stokjes die met een touw verbonden zijn, werd lange tijd gezien als een ongewenst wapen”, vertelt Lambrecht. ,,Ik heb toen een kunststof versie ontwikkeld die na een lange juridische strijd wel werd geaccepteerd. Zo is het verhaal van onze sport begonnen.” Nunchaku-do is een semi-contact krijgskunst gebaseerd op het gelijknamige Japanse karatewapen.
,,Het is mijn levenswerk geworden. Ik heb er zelfs mijn vrouw aan overgehouden en ben in 2014 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau voor mijn verdiensten in deze tak van vechtsport.” Lambrecht heeft de nodige volgelingen gekregen. De sporthal puilt uit van de huidige beoefenaars. Allemaal gekleed in een traditioneel zwart pak met gele accenten en driftig rondzwaaiend met de nunchaku.

Razendsnel

Met dit instrument in handen is het de bedoeling in het onderdeel kumite om de tegenstander te raken hetgeen punten oplevert. Een gevecht duurt 2,5 minuut, de deelnemers worden in zo’n sessie tot het uiterste gedreven. Razendsnel wordt de greep veranderd om zo de tegenstander in verwarring te brengen om daarna toe te slaan.
Mede-organisator van dit evenement Bernard Roessen (43) kijkt tevreden toe. De viervoudig Nederlands kampioen brengt de sport nu als leraar over op jonge kinderen. Zijn dochter Fleur en zoon Ruben staan ook op de mat. ,,Ik zie deze sport als middel om mensen een gigantische boost aan hun zelfvertrouwen te geven”, zegt Roessen, die ook een Europese titel op zijn erelijst heeft staan. Motoriek trainen
,,We trainen de fijne- en grove motoriek. Voor de ontwikkeling van kinderen is dit heel belangrijk.” De enthousiaste trainer heeft nunchaku-do ondergebracht bij judoschool Jiritsu van voormalig topsporter Michel Nijenhuis.
Nijenhuis runt in Hoogkerk, Zuidhorn, Haren en Groningen-Zuid vier sportscholen. ,,Sinds 2,5 jaar hebben we ook deze vechtsport omarmd”, legt de voormalig judoka uit. ,,Eerst online door corona, nu gelukkig ook weer fysiek. We hebben inmiddels 25 leden, van acht tot zestig jaar, die verdeeld over drie groepen les krijgen.”

Kata en Freestyle

Naast kumite, het lijf-aan-lijf gevecht, bestaat nunchaku-do verder uit de onderdelen kata en freestyle. Kata is een individuele techniekserie die in een precieze volgorde moet worden afgewerkt voor een jury. In een freestyle-sessie mag de deelnemer zijn eigen bedachte choreografie laten zien, die ook weer ter beoordeling wordt voorgelegd aan een panel deskundigen.

Joris van den Berg is een bekende nunchaku-do vechter uit Utrecht. Hoogtepunt van de dag zijn de optredens van Joris van den Berg (34). Hij wordt gezien als één van de beste vechters aller tijden. ,,Ik ben op zesjarige leeftijd begonnen met deze sport en verloor eerder alles”, vertelt de Utrechter lachend. ,,Daarna ging het beter. Ik heb wedstrijden gevochten in onder andere Abu Dhabi, Ierland, Amerika en Frankrijk. Mooie herinneringen.” Ook in Hoogkerk toont Van den Berg zich een klasse apart want hij verovert overtuigend de Nederlandse titel op het onderdeel kumite.

Persoonlijke groei

De grootste winst van het nunchaku-do vindt Nijenhuis persoonlijke groei. ,,Een half jaar geleden kwam hier een heel onzeker meisje binnen. Ze keek veel naar de grond, had weinig zelfvertrouwen. Nu zie ik haar zes maanden later wel mooi op de mat staan en meedoen aan een gevecht.”
Ook Roessen ziet dit succesverhaal als lichtend voorbeeld. ,,Do staat voor pad. Iedereen heeft zijn of haar eigen weg af te leggen. Als wij met sport hierop een positieve invloed kunnen hebben is ons doel bereikt. Het gaat mij niet om titels. Ik ben de persoon geworden die ik nu ben door alles wat nunchaku-do mij gebracht heeft. Dat draag ik graag over.”

Voor meer informatie bekijk de website van Jiritsu.
Tekst: Machiel Akkerman | Sportjournalist bij DvhN – Fotograaf: Patrick van der Weerd

recente berichten

Vertragen!

vertraag Onthaasten voor innerlijke rust: Neem de tijd om te tertragen In onze moderne samenleving worden we voortdurend blootgesteld aan externe factoren die ons aansporen

Lees verder >>