JEET KUNE DO IN NEDERLAND

Jeet Kune Do 截拳道 laat zich vertalen in ‘weg van de onderscheppende vuist’. Het is de naam die Bruce Lee gaf aan zijn eigen samengestelde krijgskunst. Wij hanteren de volgende definitie: Jeet Kune Do is een niet-klassieke, niet traditionele, Amerikaanse krijgskunst met een sterke basis van Wing Chun Gung Fu, schermen en westers boksen. Het is gebaseerd op de principes van: simpliciteit, realiteit en individualiteit. Jeet Kune Do is vrij van rituelen en aspecten van sport, en ontwikkeld voor zelfverdediging op straat. Met dit als gegeven is direct te begrijpen dat dit niet in een competitieverband is te gieten. Vanwege het feit dat Bruce Lee de oprichter is van Jeet Kune Do noemen we hem Sijo Bruce Lee. Ook al noemt onze eigen Bas Rutten, Bruce Lee the ‘godfather of mixed martial arts’, JKD is niet volledig te vergelijken met MMA. In het Jeet Kune Do is bijten, in de ogen prikken, in het kruis trappen, grijpen, knijpen of dergelijke acties allemaal mogelijk. Zelfverdediging op straat kent namelijk géén regels. We zullen niet verder ingaan op ‘wat’ Jeet Kune Do is, maar ‘waar’ je Jeet Kune Do in Nederland kunt beoefenen.

Diverse Jeet Kune Do stromingen in Nederland

Er zou een aardig boek geschreven kunnen worden over Jeet Kune Do in Nederland van de afgelopen 4 decennia. Het boek zou beschrijven dat er verdeeldheid was. Elke krijgskunst in Nederland, van bond tot kleine vereniging, heeft wel last van verdeeldheid. Deze wordt vaak veroorzaakt door onbegrip, geen of slechte communicatie, ego of eigenwijsheid, of een combinatie van genoemde begrippen. Gelukkig heerst er de afgelopen jaren harmonie en wordt er respectvol met elkaar gesproken. We hebben de ‘one family’ filosofie van Bruce Lee weten toe te passen tussen de Nederlandse Jeet Kune Do instructeurs.

In de jaren ’80 is er langzaam in Nederland bewustwording gekomen van het bestaan van Bruce Lee’s Jeet Kune Do. In Nederland was er in die tijd een verdwaalde versie van het boek ‘Bruce Lee Fighting Method’. Er waren vier volumes uitgebracht. Rond 1985 werd Nunchaku als sport door Milco Lambrecht naar Nederland gebracht. Dit wekte veel interesse voor Bruce Lee en ook voor zijn Jeet Kune Do. Het was simpelweg nog niet in Nederland omdat er nog geen Nederlander naar Amerika was geweest om daar met één van de originele leerlingen van Bruce Lee te studeren.

Zonder details wil ik wel aangeven dat in Amerika zelf ook veel politiek was binnen het Jeet Kune Do. Bruce Lee heeft op drie locaties in Amerika diverse leerlingen gehad. Tevens is het bekend dat Bruce Lee’s Jeet Kune Do ook nog eens evolueerde in de begin jaren ’70. De plotselinge dood van Bruce Lee maakte het niet makkelijk. Alleen al het verschil tussen de originele studenten onderling van Bruce Lee is groot te noemen. Er zijn diverse curricula ontstaan in de verschillende sportscholen (Seattle, Oakland and L.A) die Bruce Lee had, en door het verstrijken van de tijd. James Yimm Lee gaf weer anders les dan Ted Wong. Ted Wong gaf weer heel anders les dan Larry Hartsell enzovoort.

Wat is nu het ‘echte JKD’? Op deze website kunnen en zullen we daar geen antwoord op geven. Bruce Lee zei zelf “Jeet Kune Do, it’s just a nam, don’t fuzz over it”. Wel kunnen we vertellen dat sinds de jaren ‘90 tot heden er diverse medelanders naar Amerika zijn vertrokken en Jeet Kune Do kennis naar Nederland hebben gebracht. Deze medelanders hebben de afgelopen decennia ook weer hun JKD kennis gedeeld met een nieuwe generatie Jeet Kune Do instructeurs.

In Nederland is Jeet Kune Do niet op veel plekken te beoefenen. Er is toewijding nodig om Jeet Kune Do te leren, te begrijpen en toe te passen. Jeet Kune Do geeft namelijk niet alleen technische aspecten, maar ook mentale aspecten te leren. Er is een aantal Jeet Kune Do leraren dat geen les meer geeft onder de noemer Jeet Kune Do. Zij delen hun ervaringen op een andere manier. Vandaag de dag – anno 2022 – kun je op de volgende plekken terecht voor reguliere JKD trainingen en/of JKD privélessen:

Jeet Kune Do locaties in Nederland

Stichting Jun Fan Jeet Kune Do Nederland

Stichting Jun Fan Jeet Kune Do Nederland (SJFJKDN) is rijkserkend door de NOC*NSF en aangesloten bij de Federatie Oosterse Gevechtskunsten (FOG). De stichting is opgericht in 2000 en heeft de afgelopen decennia mooie doelen gehad welke in het kort te beschrijven zijn als: “het behouden en promoten van Bruce Lee, Lee Jun Fan Gung Fu en Jeet Kune Do, zoals onderricht door Bruce Lee en weergegeven door de Nucleus”. Mocht je vragen hebben, mail gerust info@jfjkdn.nl.

recente berichten

Vertragen!

vertraag Onthaasten voor innerlijke rust: Neem de tijd om te tertragen In onze moderne samenleving worden we voortdurend blootgesteld aan externe factoren die ons aansporen

Lees verder >>