FIVE WAYS OF ATTACK

Onderstaande informatie geeft een eerste indruk van de vijf manieren van aanvallen binnen Jeet Kune Do. Binnen Jeet Kune Do zijn er geen passieve defensieve bewegingen aan te bevelen om met een tegenstander om te gaan. Bruce Lee onderzocht de manieren om in zijn offensieve capaciteiten beter resultaten te halen. Zo heeft hij binnen Jeet Kune Do de ‘five ways of attack’ beschreven. In dit document beschrijven we deze vijf manieren van aanvallen, waarbij altijd de belangrijkste aspecten van combat in acht moeten worden gehouden:

 • Timing
 • AfstandSnelheid / Ritme
 • Initiatief
 • Agressiviteit / kracht
 • Keuze van aanval
 • Balans / coördinatie

Je zult altijd moeten begrijpen dat niets alleenstaand is. Alles is met elkaar onderling verbonden. Het één kan niet bestaan zonder het andere.
Als je de boeken van Bruce Lee goed bestudeert, zul je tot de conclusie komen dat als je; op elk gewenst moment kan stoten en kan trappen; perfectie hebt in je blokken, trappen en stoten; timing, afstand, snelheid, ritme en agressie gecontroleerd en gedoseerd aanwezig zijn, jouw uiting zich vanzelf presenteert.
Dit eBook wordt gegeven omdat het goed is om eens alle onderliggende aspecten van Jeet Kune Do te leren, zodat jij jezelf hierin keer op keer kunt verbeteren. “Practice makes perfect”.

De 5 ways of attack

Jeet Kune Do maakt gebruik van de volgende vijf principes van aanvallen:

 1. SDA / SAA Single Direct Attack / Single Angle Attack
 2. ABC Attack By Combination
 3. PIA Progressive Indirect Attack
 4. ABD Attack By Drawing
 5. HIA Hand Immobilization Attack

SDA / SAA – Single Direct Attack / Single Angle Attack

In Amerika heb ik vooral geleerd dat je makkelijk je tegenstander kan raken met één enkele techniek in één enkele beweging. Voorwaarden zijn echter wel dat snelheid, kracht maar vooral de mogelijkheid om ruimtes snel te overbruggen aanwezig moet zijn. Om SDA/SAA te doen, moet je ‘mind’ zich daar dan ook volledig op instellen. Dus met één techniek naar het doel, accuraat en met de juiste kracht en snelheid. Het verschil tussen SDA en SAA is hoofdzakelijk het uit lijn stappen voordat je één techniek in één beweging maakt.
Naast de gebruikelijke noodzakelijke aspecten wil ik de nadruk leggen op:
Afstand: Niet te ver weg of te dichtbij. Wacht anders dat je tegenstander naar je toe komt voordat je de SDA/SAA in werking zet.
Timing: zoek voor de SDA/SAA het zwakste moment van de aanvaller
Defensive coverage; zorg dat je altijd goed bedekt bent tijdens je eigen aanval
SDA/SAA is ALTIJD offensief

ABC – Attack By Combination

Indien de tegenstander niet te bewerken is met SDA, dan is ABC prima om uit te voeren. Een goed karakterschets van ABC is twee of meer punches / kicks die natuurlijk achter elkaar vloeien, gebruikelijk naar meer dan één doelen.
Naast de gebruikelijke noodzakelijke aspecten wil ik hier de nadruk leggen op:
Timing tegenstander: belangrijk is de reactie van je tegenstander. Kijk goed!
Eigen timing: Gebruik ritme in ABC met het gebruik van ½ beats.
fast – long – long – fast, etc.
Gebruik echter schijnbewegingen indien nodig.
Natural flow: blijf altijd natuurlijk reageren via economy of motion
Er zijn binnen ABC drie types mogelijk

ABC 1: Hand to hand
ABC 2: Foot to foot
ABC 3: Hand to foot / Foot to hand

PIA – Progressive Indirect Attack

Misleiden is het sleutelwoord van Progressive Indirect Attack. Uiteraard zou je eerst moeten leren hoe je tegenstander reageert op bepaalde aanvallen en herkennen hoe je zelf reageert op bepaalde bewegingen. Welke automatisch bewegingen we fout maken als iemand anders beweegt.
Via schijnbewegingen gaan we een tegenstander tegemoet die tegen SDA of ABC verweerd is. Laten we eerst naar de componenten kijken van PIA:

Progressive:
Progressief oftewel voortschrijdend of opklimmend. We komen dus steeds dichter bij de tegenstander om onze aanval in te zetten.

Indirect:
Indirect heeft nu meer te maken met de tijd die je neemt om de nodige stappen te nemen om aan te vallen. Tevens het gebruik van schijnbewegingen zorgen voor een indirecte route van aanvallen. Let op, dit wil niet zeggen dat we ‘simpliciteit’ uit het oog moeten verliezen. Onnodige bewegingen zijn dus nog steeds niet van toepassing binnen JKD.

Attack:
Dit is natuurlijk de aanval, waarbij we vooral de defensieve reactie bekijken van de tegenstander op een schijn aanval. Zeer belangrijk bij PIA is het ritme en vooral het gebruik van ‘half beats’. We zullen hier uitgebreid op terug komen tijdens de lessen. Waarbij deze seminar de basis van half beats heeft gelegd.

Er zijn diverse PIA categoriën:

 • Inside to outside
 • Outside to inside
 • High to middle
 • Middle to high
 • High to low
 • Low to high
 • Front to rear
 • Rear to front

ABD – Attack By Drawing

Misleiden is wederom het sleutelwoord, maar in dit geval niet in de vorm van schijnbewegingen naar de tegenstander toe, maar bewust ruimte geven aan de tegenstander om juist daar dan ook zijn aanval te plaatsen. Zo stuur je de tegenstander in een positie die vooraf bekend is. Misleiden door het ‘lokken’ van de tegenstander is een typische ABD techniek. Als de tegenstander zijn aanval wil inzetten, dan wordt er direct gebruik gemaakt van JKD’s INTERCEPTEN.

Er zijn diverse mogelijkheden en kunnen we bepalen waar de aanval zal komen. Wij kunnen nooit van te voren bepalen met welke techniek de aanval zal worden ingezet.

Hier zijn een aantal mogelijkheden die een bepaald gevolg zullen geven:

 • Lower rear guard. Oftewel laat je achterste dekking vallen. De aanvaller zal geneigd zijn om een hook punch in te zetten. Een rear cross is een goede optie om te counteren.
 • Lower front guard. Oftewel, laat je voorste dekking vallen. De aanvaller zal geneigd zijn om een lead punch naar je gezicht te geven. Een side kick naar de knie is één van de vele mogelijkheden. Deze werd door Bruce Lee veel gebruikt om zo zijn ‘langste wapen, kortste wapen, theorie te versterken.
 • Lower front guard to lead side kick met heel toe sway.
 • Lower front guard to lead power jab
 • Retreat to lead intercepting kick

HIA – Hand Immobilization Attack

Deze manier van aanvallen is gebaseerd op Bruce Lee’s aanpassing aan de klassieke gung-fu stijlen. Sommige JKD instructeurs geven geen les in Trapping of Hand Immobilizations, omdat ze niet geloven dat deze technieken waardevol zijn in een straatgevecht.
Ik deel deze mening niet, maar wil er wel aan toevoegen dat het gebruik van Trapping of Hand Immobilization veel training, tijd en ervaring vereist.

 • Trapping / HIA heeft een aantal verschillende doelen
 • Haal de barrière weg die je verhinderd het doel te raken
 • Je weerhoud de tegenstander ervan jou te raken
 • Betere controle over je tegenstander

recente berichten

OSU

OSU! Het is aanstekelijk. Daar sta je dan in de martial arts school van je keuze. Je hebt eindelijk de moed bij elkaar gehaald om

Lees verder >>