BONG SAO / KENPO GLOVES

Je hebt ze waarschijnlijk al eens gezien in de begin scene uit ‘Enter the Dragon’. De MMA scène in het begin van de film waar Bruce Lee het opneemt tegen Sammo Hung. Wat is dit voor een handschoen? Hoe heet de handschoen?

Zijn het gemodificeerde Kendo handschoenen? Of zijn het Kenpo handschoenen? Als je nu op het internet gaat zoeken naar dit type handschoen, dan vind je een bedrijf genaamd Shihan welke deze handschoenen produceert. Zij noemen deze handschoenen de ‘Chinese Bong Sau” gloves. Echter zo hebben wij ze in de Jeet Kune Do wereld nog niet eerder horen zeggen.

Feit: Op pagina 143 van zijn boek A Guide To Martial Arts Training With Equipment, schrijft Bruce Lee’s voornaamste leerling Dan Inosanto, “Ik kocht vier paar handschoenen voor Bruce… het is een Japanse Karate handschoen aangepast aan onze behoeften…”

Hier komt denk ik de verwarring vandaan. In deze eind jaren ’60 / begin ’70 heeft men iets gehoord over ‘Japanse trainingshandschoenen’ en veronderstelde men dat dit wel eens de KOTE handschoenen zouden moeten zijn geweest die het Japanse Kendo gebruikt.

Leerlingen van Sifu Dan Inosanto hebben hem horen zeggen dat de handschoenen van de politie waren. Hij nam ze mee naar een leerbewerker en liet ze aanpassen voor full contact Jeet Kune Do sparring. Dus de JKD handschoenen werden door Inosanto aangepast, vervolgens naar Bruce Lee gebracht voor gebruik in JKD training in Los Angeles. Jaren later maakten ze hun filmdebuut in Enter The Dragon in de openingsgevechtsscène tegen Sammo Hung. De echte uitvinder is dus onbekend en weten we niet echt wat voor een basis handschoen dit is geweest. De eer voor het moderne gebruik moet naar Dan Inosanto gaan.

Vandaag de dag is er een handje vol dat de glove aanbied. Tommy Carruthers heeft op zijn website de mogelijkheid om ze te kopen. Ze zijn iets aangepast en modernere kwaliteit. Op de website van BruceLee.com zijn ze ook beschikbaar en zijn deze zonder veters verkrijgbaar. Op het moment dat ik ze bekijk zie ik alleen nog wat kleine maatjes. In Amerika verkrijgbaar en op Amazon diverse soorten te vinden. Echter voor ons in Nederland is het importeren of het vinden van een paar oude originele jaren ’70 gloves een zoektocht. Ik behoor tot een van die mensen die zo’n oud paar heeft. Ik train er niet mee. Af en toe uit het vet voor een fotomoment. Wellicht komt er nog eens een leverancier in Nederland zoals Aiki-Budo of Joya of Booster die dit ziet zitten. Of just for the fun? Ik vind het in ieder geval machtig om te zien en ze aan te hebben.

Hieronder het gevecht. Let op de handschoenen.

recente berichten

Vertragen!

vertraag Onthaasten voor innerlijke rust: Neem de tijd om te tertragen In onze moderne samenleving worden we voortdurend blootgesteld aan externe factoren die ons aansporen

Lees verder >>