Waar train jij voor? Waarom kom je hier trainen? Ik stel mijn leerlingen altijd deze vraag. Of het nu een privéles is of een reguliere training.
Als een toegewijde Jeet Kune Do instructeur en beoefenaar, heb ik altijd geloofd in de kracht van zelfreflectie binnen martial arts. Een vraag die ik essentieel vind in deze reis is “Waarom kom je hier trainen?”. Deze vraag is niet alleen een gespreksopener; het is een cruciaal onderdeel van de filosofie achter martial arts.
Mijn benadering van martial arts gaat verder dan alleen de fysieke aspecten. Ik zie het als een combinatie van lichamelijke, mentale en spirituele groei. Wanneer ik mijn studenten vraag naar hun redenen om te trainen, moedig ik hen aan tot diepe zelfreflectie. Dit helpt hun persoonlijke doelen te identificeren, wat hun training zinvoller maakt. Elke les kan ik hen hierop wijzen zodat ze de juiste focus pakken tijdens de training.
Als instructeur stelt deze vraag mij in staat mijn studenten beter te begrijpen. Door hun motivaties te kennen, kan ik mijn lessen aanpassen aan hun individuele behoeften. Deze benadering bevordert een diepere, meer persoonlijke band tussen mij en mijn studenten.
De vraag naar motivatie is niet statisch; het is dynamisch en evolueert met de student mee. Mensen veranderen, net als hun doelen en behoeften. Door deze vraag regelmatig te stellen, blijf ik afgestemd op de ontwikkeling van mijn studenten en kan ik de training dienovereenkomstig aanpassen.
Martial arts is diep geworteld in filosofie. Deze vraag verbindt de fysieke discipline van martial arts met de filosofische en spirituele aspecten. Het herinnert mijn studenten en mijzelf eraan dat onze discipline meer omvat dan vechten; het gaat over karakterontwikkeling, zelfbeheersing en bewustzijn.
Deze benadering bevordert een gemeenschap waarin iedereen zijn unieke redenen heeft voor training. Het delen van deze motivaties creëert een ondersteunende en begripvolle omgeving.
Als instructeur geloof ik dat de vraag “Waarom kom je hier trainen?” een fundamentele rol speelt in martial arts. Het is een hulpmiddel voor zelfontdekking en persoonlijke groei, zowel voor de student als voor de leraar. Door deze vraag centraal te stellen in mijn lessen, blijf ik verbonden met de persoonlijke groei en ontwikkeling van mijn studenten, wat essentieel is voor hun succes in de martial arts. Het voorkomt ook dat men gaat trainen uit angst voor een gevecht dat wellicht nooit komt. Dus je kunt angstig trainen om zo een tweede verkrachting uit te sluiten? Of je kunt gaan trainen omdat je bang bent om ‘s avonds over straat te lopen? echter vanuit angst trainen is onjuist. Train uit liefde voor jezelf. Zelfgroei en zelfontplooiing. Ik zelf ben daar tot op de dag van vandaag er ook nog steeds mee bezig.
osu,
Robin