Intuïtie of niet?

Het is altijd een kwestie van keuzes maken. Soms ga ik wel eens tegen mijn intuïtie in, maar hou dan een gepast overzicht. Intuïtie wordt in de gangbare definities omschreven in termen van zowel een functie of proces, als de inhoud of het product van een functie of proces. Zo geeft de Webster dictionary de volgende definities: 

  • de directe perceptie van waarheid, feiten e.d., onafhankelijk van enig redeneerproces
  • een feit, of waarheid die op deze wijze is waargenomen
  • een scherp en snel inzicht
  • het vermogen of eigenschap van een dergelijke snelle perceptie of direct inzicht.

In de filosofie wordt het begrip intuïtie gebruikt als aanduiding van pure, directe kennis die niet uit eerdere kennis kan worden afgeleid .

Soms kan het wel even duren voordat je intuïtie je een seintje geeft. Zoals je hierboven ziet als een van de definities heeft het soms te maken met een feit. Voor mij was het een feit dat ik steeds minder een goed gevoel kreeg over een bepaalde organisatie. Al anderhalf jaar loze beloftes, diverse verhalen om mij heen, geen echte acties te zien en noem zo maar op. Nou had ik het misschien eerder ‘gevoeld’ als ik dagelijks met deze organisatie contact had, maar dat was niet zo. Zo één keer per maand even wat kort contact in de vorm van een email of telefoontje. Toch besloot ik een paar maanden geleden geen contact meer met ze te hebben en me totaal terug te trekken vanwege wat feiten die naar boven kwamen.

Vaak zitten we in een bepaalde situatie waarbij we onze intuïtie opzij zetten omdat we zo graag de niet doorziende loze beloftes als waar willen zien. Vooral de nadruk leggen op ‘zooo graag’. Als iemand tegen je praat over TV opnames, Net 5 of SBS6, diverse magazines,…. Dan zie je de mogelijkheid voor jezelf en voor jouw doelen. Of je alarmbellen nu rinkelen of je intuïtie zegt nee, dan toch zijn we heel makkelijk in het opzij zetten van dit fenomeen.

Dus neem eens een stapje terug om het overzicht te nemen. Wat zijn je dromen, wat zijn je doelen, hoe wil JIJ deze bereiken, en hoe ga je dit doen? Van wie ben je afhankelijk? Ik wens je een mooie combinatie van eindeloze energie en het juiste contact met je intuïtie.

recente berichten

Vertragen!

vertraag Onthaasten voor innerlijke rust: Neem de tijd om te tertragen In onze moderne samenleving worden we voortdurend blootgesteld aan externe factoren die ons aansporen

Lees verder >>