Gewoontes doorbreken

Een van de belangrijkste dingen om met veel plezier fit te worden en te blijven is om je eigen gewoontes onder ogen te zien. We hebben nou eenmaal heel veel gewoontes. Goede en slechte. Sommige gewoontes worden getriggered door momenten. Ga je een goede film thuis op de bank kijken, dan is het ‘gewoon’ om daar een heerlijk koud biertje en wat te knabbelen bij te hebben. Voor je gevoel ontspan je dan nog meer. Yeah right.

Er zijn gewoontes bij die ervoor zorgen dat je nooit je doelen zult bereiken die je hebt gesteld. Dus fit worden, blijven en zijn, dat is ook afhankelijk van je gewoonten. Hoofdzakelijk ontstaan gewoontes uit stress en verveling. Weet dus wat je aan het doen bent. Om een oude gewoonte te laten stoppen zijn er diverse mogelijkheden om dit te doen. Ik kan je niet vertellen op welke manier jij je gewoontes kunt aanpassen. Er is genoeg op internet te vinden. Laat ik je hieronder wel vertellen hoe ik van bepaalde gewoontes af ben gekomen en wat je kunt doen.

Mijn stroopwafel gewoonte

Ik werd met name getriggered door ‘de markt’. Als kind vond ik het gezellig om op de vrijdagmiddag met mijn Moeder in Amstelveen over de markt te gaan. Heerlijk op de markt als kind dan een warme stroopwafel. Op latere leeftijd werd de markt en dan met name een stroopwafelkraam, de trigger van ontspanning en gezelligheid. Als ik maar over een markt liep, dan was ik op zoek naar een stroopwafel. Of nog erger, als ik wilde ontspannen, dan ging ik op zoek naar een markt. Stroopwafels zoeken.

Middels een tips van Anthony Robbins heb ik het volgende gedaan om van mijn stroopwafel gewoonte af te komen. Ten eerste waarom wilde ik er vanaf? Nou ik at soms 4 of 5 stroopwafels of ik kocht twee van die grote stroopwafels. Deed ze op elkaar en genoot enorm. Zo’n grote stroopwafel is 196 kCal. 9,9gram vet en 25,8 gram Koolhydraten. Daar nam ik er twee van en dat is dus eigenlijk al een kleine maaltijd. Zo maar even tussendoor. En opgegeten in nog geen 2 minuten. Niet best dus.

De tip: Visualiseer je gewoonte mega overdreven.

Ik visualiseerde mijn stroopwafel 20 x zo groot. Dus een 2 x 2 meter stroopwafel die ik dan helemaal opat. Hoe ik me daarna voelde en hoe belachelijk het wel niet was. Hoe ik me voelde en waarom het slecht voor me is. Dit een paar keer visualiseren en ik had met deze simpele tip mijn stroopwafel gewoonte laten verdwijnen. Als ik nu over de markt loopt, ruik ik een stroopwafel kraam en zie die warme krokante stroopwafels, dan zou je zeggen dat ik bezwijk. Nee, integendeel, ik zie die belachelijke stroopwafel voor me, weet wat het met mij doet en er is dan geen haar op mijn hoofd die een stroopwafel wil.

Mocht dit voor jou niet werken, zoek dan wel de achterliggende gedachte van je gewoonte. Is het goed voor je? Of zal het slecht zijn voor je lijf / geest? Mooie vragen om te stellen. Weet ook dat gewoontes best lastig zijn om mee te stoppen. Dus ga wat anders doen als je een gewoonte voelt opkomen of dat je ‘m herkent.

Wil je om 21:00 uur nog gaan snacken. Onderzoek dan waarom je dit wilt? Heb je lekkere trek? Zoek je voldoening? Is het iets wat er gewoon bij hoort? Onderbreek dit door iets anders te gaan doen. Zoek ook uit waarom? Heb je gewoon te weinig gegeten en is je energie voorraad laag, dan had je wellicht die dag anders moeten eten qua timing. In ieder geval onder zoek de reden van je ‘lekkere’ trek.

Schrijf het op. Maak het echt. Koop een boekje of zet het in je telefoon. Ik gebruik de ‘Keep’ app van Google om mijn notities bij te houden. Maar je telefoon heeft zelf ook al mogelijkheden voor notities. Kijk wanneer je in de ‘fout’ gaat met je gewoonte en waarom. Schrijf het op en je zult inzichten krijgen in de gewoonte en dan kun je ‘m doorbreken.

Zorg voor een buddy. Oftewel iemand die weet waar je mee ‘stoeit’. Vraag of hij/zij je helpt met het doorzien van je gewoonten. Dit zal niet altijd even leuk zijn. Blijf eerlijk naar jezelf en naar je buddy toe. Ben je over de scheef gegaan? Gewoon weer oppakken en beter je bes doen.

Geef je zelf de tijd. Je hebt jezelf wellicht jaren lang, dag in, dag uit gedaan wat je doet. Een gewoonte is niet zo maar (soms wel) uit je systeem te zetten. Na onderzoek duurt het gemiddeld 28 dagen om van een slechte gewoonte af te komen. Natuurlijk zijn er mensen die binnen 5 seconden beslissen om dit te doen. Echter de automatische piloot van de gewoonte heeft wat tijd nodig om zichzelf te veranderen.

Morgen is er weer een dag.
Ben je dus in de fout gegaan. Niet te makkelijk over denken hoor, maar morgen is er weer een dag. Wordt niet onverschillig. Pak je gewoontes weer aan en vervang deze tot andere gewoontes die je kracht, energie of inzichten geven.

Succes en laat me hieronder weten wat jouw slechte gewoontes zijn. Ik help je graag.

recente berichten

OSU

OSU! Het is aanstekelijk. Daar sta je dan in de martial arts school van je keuze. Je hebt eindelijk de moed bij elkaar gehaald om

Lees verder >>