NUNCHAKU: ‘HET WAPEN VAN BRUCE LEE’

Tekst: Milco Lambrecht

De Nunchaku en Bruce Lee worden vaak in een adem genoemd. Terecht natuurlijk. Het was Bruce Lee die in het begin van de jaren 70 het eeuwenoude handwapen wereldwijde bekendheid gaf. Hoewel de grootmeester in zijn films de Nunchaku maar in korte flitsen hanteerde ontstond rondom het wapen een enorme hype. Met als gevolg dat de Nunchaku in vele landen tot een verboden wapen werd verklaard.

Maar de tijden veranderen. In de jaren 80 werd er een speciale kunststof Nunchaku ontwikkeld waarmee een wedstrijdsport mogelijk werd gemaakt. Het ‘verboden handwapen’ was nu onderdeel van een zelfstandige wedstrijdsport geworden met regels; Nunchaku-do, in de lijn van Ju-do, Karate-do en Ken-do. ‘Do’ staat vrij vertaald voor de sportvorm van een traditionele oosterse krijgskunst. Had de grootmeester durven dromen dan ‘zijn wapen’ ooit nog een zelfstandige wedstrijdsport zou worden? Dat er over de gehele wereld anno 2022 nog steeds duizenden mensen zijn die trainen met de Nunchaku? Waarschijnlijk niet. Toch is het de realiteit. In Nederland houdt de Stichting Nunchaku Nederland (SNN) zich bezig met de promotie van het wapen en is zelfs aangesloten bij NOC*NSF.
Wereldwijd probeert de World Nunchaku Association (WNA) de regelgeving rond het dynamische handwapen strak te trekken en universeel te maken. Om die reden is een speciale ‘WNA Safety Nunchaku’ ontwikkeld die zelfs in verschillende kleuren (graduaties?) leverbaar is. De ontwikkeling staat niet stil.

De magie van de Nunchaku is nog steeds onaangetast. De flitsende technieken blijven fascineren en de impact van een originele (houten) Nunchaku zeer effectief. De term ‘wurgstokjes’, ooit door een journalist bedacht, raakt kant nog wal. De Nunchaku is en blijft een slagwapen, zoals Bruce Lee het altijd demonstreerde in zijn films. Als wurgwapen is de Nunchaku volstrekt ongeschikt omdat je te dichtbij te tegenstander moet komen en deze handen en voeten vrij heeft om zich te verweren. Juist de slagkracht en de afstand maken de Nunchaku tot een effectief wapen.
Hoewel Bruce Lee niet de uitvinder van het wapen is blijft het wapen onlosmakelijk aan zijn naam verbonden. Zoals de Kung Fu grootmeester de inspirator en initiator was van een wereldwijde belangstelling voor de Martial arts, heeft hij ook de Nunchaku mondiale bekendheid gegeven. Daarom blijft de Nunchaku voor altijd ‘het wapen van Bruce Lee’!

Nunchaku beoefenen? Check: Nunchaku.org

recente berichten

Vertragen!

vertraag Onthaasten voor innerlijke rust: Neem de tijd om te tertragen In onze moderne samenleving worden we voortdurend blootgesteld aan externe factoren die ons aansporen

Lees verder >>