11 Bruce Lee feitjes

Er zijn veel feiten over Bruce Lee bekend: dat hij de eerste Aziatisch-Amerikaanse acteur was die ooit een hoofdrol in een Hollywoodfilm speelde; dat hij de bijnaam “Kleine Draak” kreeg (hij werd immers geboren op het Chinese Jaar van de Draak, op de Dag van de Draak en op het Uur van de Draak); of dat zijn supersnelle trappen te snel waren voor de camera’s om te kunnen volgen tijdens het filmen.

Maar ondanks het feit dat Bruce Lee meer is geworden dan alleen maar een martial artist en een cultureel icoon is geworden, zijn er toch nog enkele feiten over zijn leven en werk die je kunnen verrassen.

Feit 1: Een cha cha kampioen

Bruce Lee staat bekend om zijn indrukwekkende bewegingen: zijn hoge trappen, verwoestende stoten, en snel beenwerk. Maar hoe zit het met zijn… dansbewegingen? In 1958, werd Bruce Lee de Crown Colony Cha Cha danskampioen van Hong Kong. Ja, cha cha. Misschien hebben we deze vroege training in Latijnse dans te danken aan de gratie en evenwichtigheid van zijn vechtkunst stijl.

Feit 2: Kind ster

Bruce Lee begon jong. Hij begon niet alleen met vechtsporten op 13-jarige leeftijd, hij was ook een kind acteur, en speelde in meer dan 20 films in Hong Kong voor hij op 18-jarige leeftijd naar de Verenigde Staten verhuisde. Zijn eerste filmrol kwam op de zeer jonge, en zeer schattige, leeftijd van 3 maanden.

Feit 3: Een goede haardag

Bruce Lee kreeg zijn grote doorbraak in Hollywood in 1964 toen hij ontdekt werd door Jay Sebring, een haarstylist van beroemdheden, tijdens de Long Beach Karate Kampioenschappen. Sebring vertelde een van zijn beroemde klanten, de producer en acteur William Dozier, over de jonge, getalenteerde vechtsporter, en Dozier nam onmiddellijk contact op met Lee. De rest is geschiedenis.

Feit 4: Ogen op de prijs

Ondanks zijn snelle reacties en inzichtelijke precisie, had Bruce Lee eigenlijk een verschrikkelijk gezichtsvermogen. Dit betekende dat hij zijn hele leven een grote bril droeg, en hij was zelfs een van de eersten die ooit contactlenzen probeerde.

Feit 5: Nederig begin

Bruce Lee was nooit van plan om acteur te worden, en droomde in plaats daarvan van het openen van martial arts scholen in de VS. De eerste locatie van wat losjes Bruce’s “school” genoemd zou kunnen worden, The Jun Fan Gung-Fu Institute, was eigenlijk gevestigd in een parkeergarage in Seattle’s First Hill gebied. Van daaruit verhuisde het naar een kelder in Chinatown. Maar uit dit bescheiden begin ontstond een nieuwe filosofie van gevechtskunst, Jeet Kune Do, en Lee’s school is vandaag de dag nog steeds actief in Seattle.

Feit 6: Een rebel met een doel

Krijgskunst is doordrenkt van traditie, etiquette en protocol, dus is het geen verrassing dat Bruce Lee met zijn onorthodoxe praktijken enkele veren in de krijgskunst gemeenschap deed opveren. Tijdens zijn demonstraties schold hij vaak de, naar zijn mening, “inefficiënte” methodes van de klassieke kunsten uit. Bovendien vocht Bruce Lee actief om vechtsporten uit de ijle, geheimzinnige scholen te halen en ze naar iedereen te brengen. Hij was een van de pioniers van inclusiviteit in de krijgskunst, en gaf openlijk les aan alle lagen van de bevolking, ongeacht hun ras, leeftijd of geslacht.

Feit 7: Een grensverleggende liefde

In de zomer van 1963 begon een jonge vrouw, Linda Emery, Gung Fu lessen te volgen bij Lee in Seattle. Na een les op een dag, vroeg Bruce Linda mee uit. Hij nam haar mee naar de Space Needle in Seattle. Een jaar later trouwden Bruce en Linda, ook al wisten ze dat hun ouders, en de maatschappij in het algemeen, hun interraciale huwelijk niet zouden goedkeuren.

Feit 8: Bruce Lee: de… ontwerper?

Bruce Lee was een vernieuwer. Om zijn training te verbeteren, ontwierp hij uitrusting die minder stijf en meer onvoorspelbaar was, zoals een mens zou zijn in een echte gevechtssituatie. Ook ontwierp hij trainingsmaterialen naar zijn eigen behoefte. Zoals een gripmachine (onderarmtrainer).

Feit 9: Een man met vele talenten

Nadat hij in 1961 zijn diploma aan de Edison Technical School in Seattle had afgemaakt, schreef Bruce Lee zich in aan de Universiteit van Washington, met als hoofdvak filosofie. Lee was ook een uitmuntend artiest en schreef zelfs graag gedichten. Lee was niet alleen een geleerde en een ijverige student, maar hij gebruikte zijn studies ook in het dagelijkse leven. Bij het ontwikkelen van zijn kunst van Jeet Kune Do bestudeerde Lee niet alleen vechtsporten, maar ook biomechanica, boksen, schermen, voeding, zelfhulpboeken en filosofie. Lee was een man met vele talenten.

Feit 10: Trainer van de sterren

Bruce gaf privé vechtsportlessen en rekende zelfs exorbitante bedragen om mensen ervan te weerhouden te denken dat vechtsport snel of gemakkelijk was. Enkele van Bruce’s beroemde leerlingen waren Steve McQueen, James Coburn, Stirling Silliphant, Roman Polanski, Sharon Tate en Kareem Abdul-Jabbar. In feite waren Steve McQueen en James Coburn kistdragers op Bruce Lee’s begrafenis.

Feit 11: De strijd aangaan met de paus en Gandhi

In 2005 werd een standbeeld van Bruce Lee onthuld in het stadje Mostar, in Bosnië-Herzegovina. Bruce werd verkozen boven andere genomineerden, waaronder de paus en Gandhi, nadat uit een enquête onder de inwoners was gebleken dat Bruce Lee de enige naam was die door beide partijen werd gerespecteerd als een “symbool van solidariteit”.

recente berichten

Vertragen!

vertraag Onthaasten voor innerlijke rust: Neem de tijd om te tertragen In onze moderne samenleving worden we voortdurend blootgesteld aan externe factoren die ons aansporen

Lees verder >>