THE BIG BOSS

The Big Boss. Dit was Lee’s eerste filmrol en werd in 1971 uitgebracht in Hong Kong en later overgezonden naar de Verenigde Staten. In de film speelt Bruce Lee de rol van Cheng Chao-an, een boze jongeman die het vechten heeft afgezworen. Wanneer hij gaat werken in de ijsfabriek van zijn neef, wordt Chao-an teruggedrongen in het leven van geweld.

Zoals gewoonlijk, is de choreografie van topklasse. Dat is waar Bruce Lee voor staat. Hij gebruikte Hollywood om zijn vaardigheden te tonen en zijn martial arts boodschap te verspreiden. Deze film heeft Bruce Lee echt in de schijnwerpers gezet als het op die missie aankomt. De choreografie was van topklasse en toonde echt zijn vaardigheden en de vaardigheden die iedereen kan krijgen met de toewijding om te oefenen. Eerlijk gezegd, als we nu, anno 2021, er naar kijken is het wel verouderd te noemen.

Het verhaal is eenvoudig: Bruce Lee moet de baas verslaan nadat is gebleken dat hij een grote drugsverdeler is. Lee heeft nooit zoveel nadruk gelegd op een super diepgaand verhaal. Het draait allemaal om de basis in zijn martial arts films. Dat laat weinig ruimte om te verknoeien en voor het grootste deel is het verhaal goed gedaan.

De cross-over om een westers publiek aan te spreken blijft niet helemaal hangen zoals Fist of Fury en andere films. Laten we het eerst hebben over Bruce Lee die verkracht wordt. Letterlijk, hij wordt misbruikt in deze film. De bazen voeren hem dronken en halen een prostituee om Lee te verleiden voor chantage of om hem aan hun kant te krijgen. Hij is bewusteloos dronken en zij heeft seks met hem. Dit met zeer vreemde jazzmuziek op de achtergrond maakt het ongemakkelijk.

Grappig genoeg wordt Bruce Lee gedwongen om de walk of shame te doen buiten het bordeel (wat een echt bordeel is met echte prostituees) en zijn verliefdheid staat buiten. Dat was in alle eerlijkheid best grappig. Wat niet grappig was en in mijn ogen ronduit slecht, was toen Lee op het einde aan het vechten was tegen de maffia en hij iemand door een muur van een schuur slaat en de vorm van de persoon in de muur te zien is. Dat was nogal uit de toon voor de film en Lee en Lo waren het blijkbaar niet eens over het gebruik ervan, waarbij Lo duidelijk zijn zin kreeg.

Tenslotte, in het laatste gevecht, komt The Big Boss naar buiten met een vogelkooi om Bruce Lee te zien vechten en zijn volgelingen te verslaan. Het was zo vreemd als maar kan zijn dat hij daar gewoon stond met een vogelkooi. Het is niet dat hij de hele film een vogelliefhebber was. Het was uit het niets en niet ironisch grappig.

Mocht je deze film nog eens bekijken, vergeet dan niet dat het uit 1971 is. Geen special effects, geen computer SGI. Camera actie in Hong Kong.

recente berichten

Jubileum IFM te Haarlem

Intercepting Fighting Method (IFM) van Ben Tieleman heeft onlangs haar 15-jarig jubileum gevierd. Tijdens dit jubileum hebben George Sirag & James ter Beek van The

Lees verder >>

Heb jij de rust?

Heb jij de rust om te doen wat je moet doen?  Wij leren al onze deelnemers en leerlingen de term R.O.Z.E.Deze afkorting staat voor Rust,

Lees verder >>