I AM BRUCE LEE – DOCUMENTAIRE

I AM BRUCE LEE

“The best Bruce Lee documentary ever” – de beste Bruce Lee documentaire ooit is de subtitel van deze documentaire. Nou laat ik eerlijk zijn, ik heb in mijn leven al diverse Bruce Lee documentaires gezien en ……… ZE HEBBEN GELIJK! Wow wat een enorme goede documentaire. Een dikke 90 minuten informatie over Bruce Lee’s leven. Uitgebracht in 2012/2013.

Deze documentaire bevat interviews met mensen die hem persoonlijk kenden en uitingen van internationale iconen uit de wereld van entertainment en sport. Ik had daar zeker Ed O’Neill (Al Bundy) niet verwacht. Ik had Taky Kimura wel verwacht, echter is Taky niet geïnterviewd voor deze documentaire. Wellicht vanwege zijn hoge leeftijd destijds.

Duidelijk naar voren komt Bruce Lee’s revolutionaire, soms controversiële manier van denken is een bron van inspiratie geweest voor generaties van filosofen, acteurs, filmmakers en atleten. Naast zijn controversiële manier van denken in de martial arts, heeft hij daadwerkelijk baanbrekend werk verricht op gebied van Martial Arts films. De choreografie was compleet anders en de manier van filmen ook. Enter the Dragon is dan ook een staaltje geschiedenis.

Emotioneel

Linda Lee Caldwell & Shannon Lee tijdens de premiere van ‘I AM BRUCE LEE’.

De afgelopen decennia zijn er diverse documentaires geweest en we hebben het meeste aan film footages wel gezien. Buiten het feit dat ik een aantal beelden uit 1972 zag die ik nog niet eerder had gezien maken de authentieke interviews en de onderliggende beelden het verschil. Het uitgesproken verdriet van Dan Inosanto waarbij hij zijn emotie tevergeefs probeert in te houden geeft een lading aan het moment. Linda Lee Caldwell die ons vertelt over Bruce Lee’s frustraties en ons ook meeneemt op die verschrikkelijke dag van zijn overlijden, is aangrijpend te noemen. Emotionele expressie op haar gezicht bij bepaalde woorden. Wow.

De documentaire is niet een en al tranen trekken hoor. We zien ook de link met MMA en de eeuwige discussie of Bruce Lee nou wel of niet de ‘father of Mixed Martial Arts’ is. Hierover hoor je topsporters, Inosanto, vrienden van Bruce Lee en zijn dochter Shannon. De kampen zijn verdeeld. We zien in deze documentaire Dana White, Kobe Bryant, Manny Pacquiao, Mickey Rourke, Taboo, Dan Inosanto, Richard Bustillo, Bob Wall, Gene Lebell, Shannon Lee, Linda Lee Cadwell en Gina Carano.

Mooie beelden van Bruce Lee en de mooie woorden van vele grootheden maakt dit een mooie documentaire en inderdaad ‘unmissable for any Bruce Lee fan’. Een aanrader dus.

recente berichten

Vertragen!

vertraag Onthaasten voor innerlijke rust: Neem de tijd om te tertragen In onze moderne samenleving worden we voortdurend blootgesteld aan externe factoren die ons aansporen

Lees verder >>