GAME OF DEATH

De film waarin Bruce Lee de iconische zwart-gele jumpsuit ‘owned’. Geen mode voor het jaar 2022, tenzij je Bruce Lee heet. Game of Death is een zeer bijzondere film te noemen. Niet alleen wat betreft de inhoud maar vooral ook het ontstaan ervan. Wat de film met name bijzonder maakt is het feit dat Bruce Lee vanwege zijn dood de film nooit af heeft kunnen maken. Hierbij moet gezegd worden dat het verhaal dat de film laat zien niet het verhaal is waar Bruce Lee voor in actie gekomen is. Er zijn welgeteld 100 minuten beeldmateriaal van de originele film met daarin Bruce Lee. Hiervan is iets meer dan een 10e gebruikt in Game of Death.

Verhaallijn

Als groot martial artist is Billy Lo opgemerkt door de filmindustrie en is daardoor een succesvolle acteur geworden. Na het verlaten van een filmset word Billy in de kleedruimte opgewacht door Steiner (Hugh O’Brian) van het syndicaat. Het syndicaat dwingt allerlei artiesten en acteurs om bij het syndicaat onder contract te staan, zodat ze uitgebuit kunnen worden. Billy wordt bedreigd met een verhaal over een rock-groep waarvan de lead gitarist plotseling een aantal vingers verloor. Billy is hier niet van gediend en wijst Steiner met een backfist in het gezicht de deur.

Dr. Land (Dean Jagger), de baas van het syndicaat, krijgt in zijn kantoor bezoek van zijn handlangers Steiner, Stick (Mel Novak) en Hakim (Kareem Abdul-Jabbar) en wordt op de hoogte gebracht van de laatste ontwikkelingen. Omdat zowel Billy als zijn vriendin Ann Morris (Colleen Camp) niet mee willen werken stuurt Dr. Land Steiner op het koppel af om ze onder druk te zetten.
Steiner wacht het stel in een donkere steeg op met een aantal van zijn vechtersbazen. Steiner geeft Billy een knietje en een linker vuistslag, waarna de vechtersbazen het gevecht overnemen. In eerste instantie lijkt Billy het te gaan winnen, totdat Ann door Steiner bedreigt word met een mes. Billy kan niets meer doen en krijgt er flink van langs.

Journalist Jim Marshall (Gig Young) is met Billy en Ann in een restaurant waar hij met het stel meedenkt hoe met het syndicaat om te gaan. Billy kan het niet loslaten en gaat op zoek naar een mogelijke oplossing. Zijn oom is in het theater en Billy brengt hem een bezoek om advies te vragen. Zijn oom vraagt of het hem waard is om terug te slaan of geslagen te worden. Billy is bang dat Ann iets aangedaan wordt en zijn oom geeft het advies haar tijdelijk weg te sturen. Ze worden aangevallen in het theater door Carl Miller (Robert Wall) en een aantal vechtersbazen die een signaal af komen geven. Wederom gaat Billy hier niet op in, waarna Dr. Land de order geeft om Billy Lo door een ‘ongeluk’ om het leven te brengen.

Billy spreekt met Ann op een veerboot af om haar aan te geven dat ze tijdelijk terug moet gaan naar Amerika, zodat hij het probleem op kan lossen zonder dat zij gevaar loopt. Hij moet nog één scene doen voor de film en daarna zal hij van de radar verdwijnen. Ann vind het niets maar kan weinig aan zijn vastberadenheid veranderen. Tijdens het filmen van de laatste scene weet Stick zich tussen de acteurs te verstoppen. en met een echte kogel in het pistool schiet hij Billy neer.

Billy is in het gezicht geraakt en heeft plastische chirurgie nodig om zijn gezicht te herstellen. Samen met Jim smeed Billy het plan om van de situatie gebruik te maken en te doen alsof hij aan zijn verwondingen is overleden. Zo kan hij achter het syndicaat aan zonder Ann in gevaar te brengen. Door de dood van Billy is Ann depressief geworden en zit voor haar herstel in een retraite. Helaas is het syndicaat bang dat ze een bedreiging vormt en brengen haar een bezoek om haar ‘zogenaamd’ te helpen om weer als zangeres aan de slag te gaan. Ann herkent Stick en begint te schreeuwen dat ze moeten vertrekken.

Ondertussen is Billy hersteld en vermomd zich om onherkenbaar achter Dr. Land aan te gaan. Hij volgt Dr. Land naar zijn privé huis in Macau en weet hem te pakken te krijgen. Helaas zijn er snel beveiligers te plekke, waardoor Dr. Land kan ontsnappen. Het wordt Billy te heet onder de voeten zodra hij beschoten wordt en besluit te vluchten. Bij een kickboks wedstrijd waar Carl aan meedoet loopt Ann rond met het doel de moordenaar van Billy neer te schieten. Billy is vermomd aanwezig en heeft door wat ze van plan is en weet haar te stoppen. Ze vermoed dat het Billy is en probeert hem achterna te gaan maar kan hem niet meer vinden. Carl wint door matchfixing de wedstrijd en viert dit met aanwezigheid van de pers. Carl verlaat de drukte om zich op te frissen in de kleedkamers waar Billy hem opwacht. Carl is geen slechte vechter en Billy maar weet hem uiteindelijk te verslaan en van het leven te beroven.

Dr. Land is witheet van woede en vermoed dat Billy nog leeft. Op de begraafplaats graven ze zijn kist op en het hoofd blijkt van porselein te zijn. Ze weten nu zeker dat het Billy is die Carl doodde en dat hij nog leeft. Ann komt hier ook achter en tijdens een ontmoeting met Billy word ze door het syndicaat ontvoerd. Steiner wacht Jim buiten zijn kantoor op om hem mee te delen dat ze Ann willen ruilen tegen Billy. Jim brengt Billy op de hoogte en Billy besluit om Ann te gaan redden. Uiteraard is het een val en in een verlaten warenhuis wordt hij op de hielen gezeten door motorrijders. De eerste motorrijder die Billy uitschakelt is degene met het geel-zwarte jumpsuit. Billy besluit de geel-zwarte jumpsuit aan te trekken en vermomd als motorrijder weet hij de anderen uit te schakelen.
Stick blijkt zich daar ook schuil te houden met een geweer en probeert Billy neer te schieten. Dit mislukt en wordt grondig te grazen genomen door Billy. Door de ontvoering van Ann is Billy zo woedend dat hij via Stick de locatie van Dr. Land weet te achterhalen, Red Pepper Restaurant.

Billy besluit een bezoekje te brengen aan de locatie die uit verschillende verdiepingen blijkt te bestaan. Op elke verdieping wordt hij opgewacht door een martial arts specialist die hij moet verslaan voor hij verder kan. Op de eerste vechter is David (Tony Leung) waarmee hij in een nunchaku gevecht terecht komt. Een verdieping hoger treft hij Pasqual (Dan Inosanto) aan en in een hand tot hand gevecht weet hij hem te verslaan. Al behoorlijk vermoeid gaat Billy hoger en treft Hakim (Kareem Abdul-Jabbar) die ver boven hem uitsteekt. De lange armen en benen van Hakim maken het erg moeilijk voor Billy echter weet hij met een nekklem Hakim zijn nek te breken.

Steiner hoort de commotie en gaat op zoek naar Hakim. Hij treft echter Billy en gaat het gevecht aan. Ook Steiner weet hij te verslaan en gaat achter Dr. Land aan die met doorgesneden polsen achter zijn bureau zit. Tenminste, zo lijkt het. Billy trekt het hoofd van het lijf en het blijkt een pop te zijn. Hij weet waar Dr. Land zich verstopt heeft en gaat achter hem aan. Dr. Land probeert uit zijn handen te blijven en vlucht het dak van de Red Pepper op. Helaas verliest hij zijn balans, glijdt van het dak af en valt via neonverlichting te pletter op de grond.

Fun facts

  • Foto opgeplakt in de kleedkamer van de filmset.
  • Echte beelden van Bruce Lee zijn begrafenis.
  • Tijdens het gevecht met Carl een aantal JKD blocks te herkennen
  • Nunchaku fumble van Bruce Lee te vinden

recente berichten

Vertragen!

vertraag Onthaasten voor innerlijke rust: Neem de tijd om te tertragen In onze moderne samenleving worden we voortdurend blootgesteld aan externe factoren die ons aansporen

Lees verder >>