VRIENDSCHAP TUSSEN LEE EN FONG

Deze tekst passen we aan. Drie maanden na het publishen van deze tekst is Sifu Leo T. Fong overleden. 18 Februari 2022 .

Fong stond nog regelmatig op de mat zijn Wei Kuen Do en Jun Fan Jeet Kune Do inzichten te delen.
Leo Fong (Chinees: 馮天倫; geboren 23 november 1928 – 18 februari 2022) was een Chinees-Amerikaanse acteur, vechtsporter, bokser en voormalig predikant die sinds het begin van de jaren zeventig vele films heeft gemaakt waarin hij acteerde en diverse keren ook regisseerde

De vriendschap tussen Leo T. Fong en Bruce Lee was hecht. De vriendschap heeft een enorme invloed gehad op de ontwikkeling van Leo Fong’s martial arts Wei Kuen Do, echter zal hij op zijn beurt invloed hebben gehad op Bruce Lee.

Toen Bruce Lee in 1964 naar Oakland, Californië, verhuisde, verbleef hij in het huis van zijn vriend en leerling James Yimm Lee. In de volgende jaren veranderde Bruce Lee de Wing Chun kung fu die hij in Hong Kong had geleerd en vermengde het met boksen en andere kunsten. In die periode ontmoette Bruce Lee en raakte bevriend met Leo Fong, een voormalig Golden Gloves bokser en AAU kampioen die kung fu leerde van enkele van de beste meesters van San Francisco. De tijd die ze samen doorbrachten veranderde uiteindelijk de loop van de geschiedenis van de gevechtskunst.

Als je in Chinese astrologie gelooft, ben je het ermee eens dat het voorbestemd was. Zowel Bruce Lee als Leo Fong werden geboren in het Jaar van de Draak (1940 en 1928, respectievelijk), en beiden gebruikten de naam “Draak.” (Lee droeg de Chinese schermnaam Lee Siu Lung, of “Kleine Draak,” en Fong kreeg de naam Fung Tin Lung, of “Hemel Draak,” toen hij geboren werd). Het was niet meer dan normaal dat ze goede vrienden werden.

Leo Fong ontmoette James Lee enkele jaren eerder op de Sil Lum Kung Fu School van T.Y. Wong. Een korte tijd later gingen James Lee en T.Y. Wong uit elkaar na een ruzie over geld. Nadat hij besloot om alleen te trainen, nodigde James Lee Leo Fong uit om bij hem thuis te komen trainen. Later ontmoette James Lee Bruce Lee en begon met hem te trainen, en ze vroegen Fong om mee te doen met hun les in de achtertuin van Bruce.

Ontleden van stijlen

Terwijl Bruce Lee zijn Oakland studenten opleidde, begon hij andere stijlen te verkennen, vooral boksen, dat hij bestudeerde via films van de beste boksers ter wereld. Toen hij ook interesse kreeg in gewichtheffen, wendde hij zich tot James Lee, die graag zijn kennis en uitrusting deelde, en tot Leo Fong, die reeds geschoold was in beide disciplines. Naast zijn eerder genoemde connectie met het boksen, was Fong een vriend en leerling van Bill Pearl, een bodybuildingkampioen uit Sacramento, Californië.

Lee en Fong ontmoetten elkaar vaak om de gevechtskunst te bespreken en te ontleden. Lee had een onnatuurlijk vermogen om iemands bewegingspatronen te observeren en ze dan na te bootsen. Tijdens hun ontmoetingen, imiteerde hij vaak een vechter, om vervolgens zijn stijl wetenschappelijk te ontleden. Ze vonden gebreken in de stijlen die de levendigheid en spontaniteit misten van vrije vechtsystemen zoals boksen, worstelen en judo.

Een openbaring voor Fong

Om zijn onderzoek te bevorderen, bezocht Bruce Lee vaak vechtsportscholen zodat hij hun technieken en trainingsmethodes kon bestuderen en zijn ideeën testen. Op een avond, nadat hij verschillende kung fu scholen in San Francisco had bezocht, stelde Lee een vraag aan Leo Fong die zijn leven veranderde. Wetende dat zijn vriend tang soo do, judo, jujitsu, sil lum kung fu, choy li fut en boksen studeerde, en ook met hem trainde, vroeg Bruce Lee:

“Waarom loop je door de stad te trainen met al deze jongens?”
Fong antwoordde, “Ik ben op zoek naar het ultieme.”
“Man, er is geen ultieme stijl,” zei Bruce Lee. “Het ultieme zit binnenin je.”

Lee ging verder met het uitleggen van de fysieke implicaties van zijn commentaar. Fong’s boksvaardigheden waren “waar het om ging,” zei Bruce Lee, en Fong moest ze integreren met zijn wing chun trapping, judo en jujitsu worstelen, en tang soo do schoppen.

Bruce Lee legde toen de filosofie uit die hij aan het ontwikkelen was (Jeet Kune Do), die stelde dat de beoefenaar belangrijker is dan de stijl en dat men trouw moet zijn aan zichzelf en zijn reis door het leven. Hij zei dat een persoon instinctief weet wat goed voor hem is en dat, omdat een derde partij onmogelijk de ware aard van de beoefenaar kan kennen, hij de beoefenaar enkel kan wegleiden van zelfrealisatie.

Dit had een diepgaand effect op Leo Fong, die zijn gevechtskunsten, zijn persoonlijke relaties en zijn professionele carrière opnieuw begon te evalueren.

Zwemmen op het droge

Kort daarna kwam Leo Fong vroeg aan voor zijn choy li fut les. De enige persoon die aanwezig was, was een oudere student die vaak Lao Bun, de grootmeester van de school, assisteerde. Terwijl Fong zich aan het opwarmen was, vroeg de student of hij wilde sparren. Fong weigerde. Hoewel hij de les al enkele jaren volgde, wist hij dat de andere man al 10 jaar had getraind en dat Bun sparren verbood.
“Bun is er nu niet,” antwoordde de leerling. Leo Fong betoogde toen dat hij niet erg goed was in choy li fut, maar de man zei dat hij alle technieken mocht gebruiken die hij wilde. Fong gaf uiteindelijk toe.
De man nam een paarden-houding aan en maakte zich klaar om zijn choy li fut te ontketenen. Fong nam een bokshouding aan en omcirkelde zijn tegenstander. Hij gebruikte de stick-and-move tactiek van het boksen, vertrouwend op zijn jab en linkse hoek. Terwijl zijn tegenstander moeite had om mobiel te blijven in zijn diepe houding, stuiterde Fong rond en raakte hem naar believen.

Na vijf minuten vroeg Leo Fong: “Wil je doorgaan? Ik wil niet te moe zijn voor de les.” De man besloot het voor gezien te houden en wuifde zijn slechte prestatie weg door te zeggen dat hij tegen een tegenstander vocht die niet wilde stoppen en vechten.

Fong vertelde later over zijn ervaring aan Bruce Lee, en ze bespraken de beperkingen van traditionele houdingen en vecht methoden, evenals de mobiliteit, veelzijdigheid en levendigheid van het boksen. Aanvankelijk zei Fong dat hij dacht dat de andere man zich inhield, maar Lee onderbrak hem: “Hij houdt zich niet in, man! Hij is een zwemmer op het droge, en hij kan niet vechten!”

“De leerling is een weerspiegeling van de leraar,” antwoordde Lee. “Waarom denk je dat hij iets anders zou doen dan zijn leerling? Je moet onthouden dat wat wij doen lichtjaren vooruit is op deze jongens.”

Biography Leo T. Fong

recente berichten

Vertragen!

vertraag Onthaasten voor innerlijke rust: Neem de tijd om te tertragen In onze moderne samenleving worden we voortdurend blootgesteld aan externe factoren die ons aansporen

Lees verder >>