TAKY KIMURA, DE BESTE MAN

Taky Kimura (12 maart 1924 – 7 januari 2021) was een Japans-Amerikaanse vechtsporter die vooral bekend was als één van Bruce Lee’s beste leerlingen en beste vrienden – en een gecertificeerd instructeur in Jun Fan Gung Fu, persoonlijk gecertificeerd door Bruce Lee zelf. Kimura was ook de getuige op Lee’s huwelijk, en één van de zes dragers tijdens zijn begrafenis, de anderen waren Dan Inosanto, Steve McQueen, James Coburn, Ray Chin en Robert Lee, Bruce’s broer.

Halverwege de dertig, in het jaar 1959, ontmoette Kimura een jong, opkomend 18-jarig martial arts genie genaamd Bruce Lee. Nog voor Lee zijn eerste Jun Fan Gung Fu instituut opende in 1960, maakte Kimura deel uit van zijn eerste leerlingen in de VS, onder hen Jesse Glover, James DeMile, Ed Hart, Skipp Ellsworth en LeRoy Garcia. Kimura sloot zich vervolgens aan bij Bruce’s vroege kung-fu club waar Lee Jun Fan Gung Fu onderwees, letterlijk vertaald Bruce Lee’s Kung Fu en zijn versie van Wing Chun, Kimura werd Lee’s leerling, assistent en in die tijd, zijn “beste vriend”. Samen oefenden, spartelden, trainden en richtten ze Lee’s eerste kung fu club op (het Lee Jun Fan Gung Fu Institute). Ze huurden een kleine kelderruimte met een halve deuropening aan 8th Street in Seattle’s Chinatown, waar hij Lee’s eerste assistent-instructeur werd.

Kimura was ook de getuige van Bruce Lee op Bruce’s huwelijk met Linda Emery. Kimura was één van de slechts drie personen die persoonlijk door Lee werden gecertificeerd om les te geven in zijn gevechtskunsten, waaronder Jun Fan Gung Fu en Jeet Kune Do. De andere twee zijn Dan Inosanto en James Yimm Lee (geen relatie tot Bruce Lee).

Na de dood van Bruce Lee op 20 juli 1973, was Kimura ook één van de zes dragers op zijn begrafenis, de andere vijf waren: Dan Inosanto, Steve McQueen, James Coburn, Peter Chin en Robert Lee, Bruce’s broer.

Kimura had een 7de rang in Jun Fan Gung Fu. Nadat Kimura gecertificeerd was, mocht hij kleine klassen lesgeven onder het mantra van “houd het aantal laag, maar de kwaliteit hoog”.

Bekende personen die Kimura heeft gecertificeerd als instructeur in Jun Fan Gung Fu zijn; Andy Kimura (zijn zoon) en studenten; Scott Lindenmuth, Abe Santos, Mike Hilow en Tsuyoshi Abe. Zijn zoon geeft nog steeds les in Jun Fan Gung-Fu in de omgeving van Seattle. Kimura overleed thuis op de leeftijd van 96 jaar.

recente berichten

Vertragen!

vertraag Onthaasten voor innerlijke rust: Neem de tijd om te tertragen In onze moderne samenleving worden we voortdurend blootgesteld aan externe factoren die ons aansporen

Lees verder >>