SIFU TED WONG

Leraar status

Slechts twee mensen in de wereld hebben de leraar status bereikt in Jeet Kune Do onder Bruce Lee: Dan Inosanto en Ted Wong. Hoewel het Inosanto was die door Bruce Lee werd opgeleid om les te geven in Jeet Kune Do in de Chinatown school in Los Angeles, was het Ted Wong die door Bruce werd uitgekozen om zijn sparringpartner thuis te zijn.

Jeet Kune Do zoals Inosanto het nu promoot is heel anders dan het Jeet Kune Do zoals Wong het overdroeg. Inosanto heeft Jeet Kune Do sterk uitgebreid met technieken uit andere krijgskunsten en heeft een “Concept Methode” ontwikkeld, waarin ruim aandacht wordt geschonken aan technieken en principes uit o.a. Kali, Pencak Silat, Muay Thai en Savate. In tegenstelling tot de “Concept Methode” heeft Wong daarentegen de oorspronkelijke gedachten en ideeën van Bruce Lee met betrekking tot Jeet Kune Do behouden.

Simpliciteit

Hij leefde praktisch bij Bruce Lee thuis en gaf Bruce de kans om met talrijke technieken te experimenteren. Veel vernieuwingen die Bruce Lee gebruikte voor Jeet Kune Do kwamen rechtstreeks uit de trainingssessies met Wong. Wie Ted Wong op een seminarie zag, begreep onmiddellijk waarom hij door Bruce Lee als sparringpartner werd gekozen: ze hadden ongeveer dezelfde lengte, hetzelfde gewicht, waren even beweeglijk en spraken dezelfde taal (Chinees). Het was niet altijd gemakkelijk om Bruce Lee’s trainingspartner te zijn.
Wong sparde met Lee op het moment dat Lee op de top van zijn fysieke mogelijkheden was. Het vasthouden van handdoelen en het ophouden van de zak veroorzaakten ook consequent blauwe plekken en kneuzingen!
Ted Wong heeft altijd geprobeerd het oorspronkelijke Jeet Kune Do te bewaren en betreurde het dat vandaag de dag veel mensen niet meer kunnen zien wat oorspronkelijk door Bruce Lee is ontwikkeld en wat er later door de “Conceptmethode” aan is toegevoegd.

Wong benadrukte altijd dat een belangrijk kenmerk van Jeet Kune Do is dat er niet steeds nieuwe elementen worden toegevoegd, maar dat alle overbodige elementen worden geëlimineerd om tot de essentie van de krijgskunst te komen! Met andere woorden: minder is beter! Eenvoud!

De beginjaren

Wong werd in 1937 in Hongkong geboren. Zijn vader, een Californiër van Chinese afkomst, was daar gestationeerd toen hij bij de Amerikaanse marine diende. Zijn familie verhuisde in 1953 terug naar San Francisco, Californië en een paar jaar later naar San Diego. Na de middelbare school en de universiteit diende Wong als luitenant in het Amerikaanse leger voor 2 jaar in West-Duitsland. Na zijn diensttijd keerde hij in 1962 terug naar San Diego.

Wongs eerste ontmoeting met Bruce Lee was in 1967, in Los Angeles, Californië, waar Lee een Kung Fu seminar gaf. Wong had geen vechtsporttraining, en was geïnteresseerd in westers boksen en enkele vechtsporten. Hij was echter zo onder de indruk van Lee, dat hij besloot te gaan studeren aan Lee’s kwoon, het Jun Fan Gung Fu Institute in Los Angeles. Kort na het begin van zijn studie, accepteerde Lee Wong als privé-leerling. Wong werd Lee’s sparringpartner en goede vriend.

Wong was aanwezig toen Lee Jun Fan Gung Fu ontwikkelde tot Jeet Kune Do. Hij was aanwezig om Lee andere vechtsporters te zien trainen, waaronder Karatekampioen Joe Lewis en basketbalster Kareem Abdul-Jabbar. Wong was een van de weinige mensen die een rang kreeg in de kunst van Jeet Kune Do van Bruce Lee.[4][zelf gepubliceerde bron] Wong leerde nooit een andere krijgskunst dan wat Lee hem geleerd had, hij leerde dus nooit iets anders dan wat hij geleerd had.

Wong gaf seminars en bleef privé les geven tot aan zijn dood. Hij was co-auteur van verschillende boeken over Jeet Kune Do. Enkele van zijn leerlingen waren Bruce Lee’s dochter Shannon Lee. Wong was een levenslang bestuurslid van de Bruce Lee Foundation en de Jeet Kune Do Society.

Ted Wong had een kerngroep van oud-studenten die hij certificeerde als instructeurs, zoals Lewis Luk, Albert Grajales, Bill Mattucci, Richard Torres, Mike Gittleson, en anderen over de hele wereld. Deze instructeurs blijven de JKD zoals onderwezen door Ted Wong, zoals aan hem onderwezen door Bruce Lee, op hun eigen locaties beoefenen.

Sifu Ted Wong overleed op 73 jarig leeftijd op 24 november 2010.

Ted Wong werd in 2006 opgenomen in de Hall of Fame van Black Belt magazine als de “Man van het Jaar”.

Voor meer informatie: The Academy – Leiden

recente berichten

Vertragen!

vertraag Onthaasten voor innerlijke rust: Neem de tijd om te tertragen In onze moderne samenleving worden we voortdurend blootgesteld aan externe factoren die ons aansporen

Lees verder >>