RICHARD BUSTILLO

Richard Bustillo (28 januari 1942 – 30 maart 2017) was een Filippijns-Amerikaanse vechtsportinstructeur uit Hawaï die een leerling was van wijlen Bruce Lee en een autoriteit op het gebied van Jeet Kune Do-concepten en Filippijnse vechtsporten
Bustillo begon op 8-jarige leeftijd met het bestuderen van vechtsporten met eskrima in zijn geboorteland Hawaii in het Gray YMCA Center in Palolo Valley, Hawaii onder zijn vader. Hij leerde boksen toen hij 10 was en deed mee aan PAL boksen onder de Veterans Boxing Club in Honolulu’s Aala Park.

Op 14-jarige leeftijd studeerde Bustillo Kajukenbo bij de Kempo/Karate Club van Waipahu totdat hij afstudeerde aan de middelbare school en naar Californië verhuisde om een universitaire opleiding te volgen. Terwijl hij op 19-jarige leeftijd student was, nam hij deel aan toernooien zoals de Golden Gloves, Silver Gloves, Blue & Gold en andere amateur boksshows voor Shaw’s Boxing Gym in Los Angeles. Op 24-jarige leeftijd begon Bustillo zijn studie van Jeet Kune Do onder Bruce Lee aan het Jun Fan Gung Fu Institute in Los Angeles.

In 1967, met trainingspartner Dan Inosanto, onderzocht en bestudeerde Bustillo de Filippijnse gevechtskunsten (kali, escrima, arnis) onder Angel Cabales en andere instructeurs. Dit begon een opleving van deze kunsten met wereldwijde belangstelling. In 1976 werd Bustillo door Sifu Inosanto gepromoveerd tot senior instructeur niveau in Bruce Lee’s Jun Fan Jeet Kune Do. In 1978 studeerde Bustillo Muay Thai en behaalde in 1985 de titel Kru (leraar) van Thailand’s voormalige Olympiër en Muay Thai Kampioen Nanfa “Lot” (Chiridichoi) Satenglam.

Bustillo onderwees Jeet Kune Do, Filipijnse gevechtskunsten, Boksen, Muay Thai, worstelen, gemengde gevechtskunsten en andere kunsten op zijn school in Torrance, Californië, de IMB Academy.

Hij werd gecertificeerd door het U.S. Olympic Training Center als coach en official voor U.S. Amateur Boxing in Zuid-Californië. Hij was een gecertificeerd Guro (instructeur) in de Filippijnse kunsten Kali, Escrima, en Arnis; hij had een zwarte gordel van elf graden (onder SGM Cacoy Canete in november 2011) en de titel Grootmeester door de Doce Pares organisatie van Cebu City, Filippijnen. Bustillo was lid van de Black Belt Hall of Fame (Instructor of the Year 1989) en de World Martial Arts Hall of Fame. Bustillo werd door de Council of Grandmasters of the Philippines erkend als negende graad zwarte band (Grandmaster) in Doce Pares.

Bustillo was een gecertificeerd rechtshandhaving defensieve tactiek instructeur en lid van de American Society of Law Enforcement Trainers. Daarnaast was Bustillo lid van het Search & Rescue Team van het Los Angeles County Sheriff’s Department en was hij Reserve Peace Officer.

Hij bleef trainen met vechtsporters zoals het Machado (Brazilian) Jujitsu USA Team. Daarnaast was hij bekend voor het promoten van de Filipijnse gevechtskunsten. Bustillo was een stichtend lid van de Bruce Lee Foundation en was de Jeet Kune Do instructeur van Bruce Lee’s kinderen, Brandon Lee en Shannon Lee.

recente berichten

OSU

OSU! Het is aanstekelijk. Daar sta je dan in de martial arts school van je keuze. Je hebt eindelijk de moed bij elkaar gehaald om

Lees verder >>