LINDA LEE – EMERY

Linda Emery, tegenwoordig bekend als Linda Lee Cadwell, is een Amerikaanse lerares, vechtsporter en schrijfster. Ook is ze bekend als de weduwe van martial arts legende Bruce Lee en als de moeder van Brandon Lee en Shannon Lee. Twee jaar na het overlijden van haar man heeft ze de biografie Bruce Lee: The Man Only I Knew (1975) gepubliceerd. Op dit boek is later de film Dragon: The Bruce Lee Story (1993) gebaseerd. Ze is de medeoprichter, voormalige trustee, en onbezoldigde adviseur van de Bruce Lee Foundation.

Linda werd op 21 maart 1945 geboren in Everett, Washington, in een baptistische familie van Zweedse, Ierse en Engelse afkomst.

Ze ontmoette Bruce Lee terwijl ze op Garfield High School zat, toen hij daar een kungfudemonstratie kwam geven; op dat moment zat hij zelf op de Universiteit van Washington. Later werd ze een van zijn kungfuleerlingen toen zij ook naar de Universiteit van Washington ging om te studeren voor lerares.

Ze trouwden op 17 augustus 1964. Bruce Lee opende zijn eigen kungfuschool en gaf les in Jun Fan Gung Fu, zijn eigen, aangepaste versie van Wing Chun. Later gebruikte hij deze kunst als de basis voor Jeet Kune Do. Hij overleed op 20 juli 1973 plotseling aan een allergische reactie op een pijnstiller.

In 1988 hertrouwde ze met schrijver Tom Bleecker, maar ze scheidden in 1990. Vervolgens trouwde ze in 1991 met effectenmakelaar Bruce Cadwell. Ze besloten om samen te wonen in Rancho Mirage, Californië.

Op 31 maart 1993 werd haar zoon Brandon Lee per ongeluk doodgeschoten met een nepwapen dat als filmattribuut werd gebruikt tijdens het filmen van The Crow.

Linda is al die tijd doorgegaan met het promoten van Jeet Kune Do, Bruce Lee’s eigen vechtkunst. Toen ze in 2001 met pensioen ging, namen haar dochter en schoonzoon Shannon Lee en Ian Keasler samen de leiding over de Bruce Lee Foundation: een non-profit organisatie die zich wijdt aan het delen van Bruce Lee’s filosofie over gevechtskunst en geschriften over filosofie. Vandaag de dag staat Shannon aan het hoofd van het nalatenschap van de familie Lee.

recente berichten

OSU

OSU! Het is aanstekelijk. Daar sta je dan in de martial arts school van je keuze. Je hebt eindelijk de moed bij elkaar gehaald om

Lees verder >>