JERRY POTEET – ORIGINAL STUDENT

Loop door de deur!

Voordat we Jerry Poteet voorstellen beginnen we met een moment van vele jaren geleden. Jerry Poteet sloot zich aan bij Ed Parker en een paar andere Kenpo studenten toen ze een jonge vechtsporter uit Seattle gingen ontmoeten. De jonge vechtsporter was Bruce Lee.

Zoals Jerry zich later herinnerde, “Ik wilde zien waar al die opwinding over ging”, dus ging hij met zijn vrienden mee. De deur werd geopend door “een knappe jongeman” die glimlachte en hem uitnodigde binnen te komen. Jerry wist niet dat hij het naar binnen stappen, zijn toekomst zou bepalen. Die ontmoeting veranderde Jerry’s leven in alle opzichten ten goede. Tot op de dag van vandaag leeft de impact van de jonge meester en zijn leerling, Jerry Poteet, voort.

Jerry Poteet

Jerry Poteet (November 29, 1936 – January 15, 2012), destijds door de redacteur van Inside Kung Fu magazine, “de grootste Jeet Kune Do instructeur ter wereld” genoemd, stond de oorspronkelijke Bruce Lee leerling Jerry Poteet bij velen bekend als “het geweten van Jeet Kune Do.” Of de redacteur daadwerkelijk gelijk had is een totale andere discussie. In ieder geval had Jerry Poteet goede kwaliteiten als JKD instructeur.

Na het vroegtijdige overlijden van zijn leraar Bruce Lee, hield Jerry voet bij stuk en weigerde de kunst die zo’n enorme impact op zijn leven had, af te zwakken. Sterker nog, Jerry gaf aan dat Bruce Lee hem alle tools tot zijn beschikking gaf om “het gevecht van zijn leven” aan te gaan”, toen hij in 1995 een levertransplantatie moest ondergaan. Jerry onderwees Jeet Kune Do aan de volgende generatie studenten en instructeurs, die nu onder leiding van zijn protégé en vrouw Sifu Fran Poteet-Joseph de vlam levend en fel brandend zal houden.

Sifu Jerry Poteet gaf meer dan 40 jaar les in vechtsporten. Zoals veel jonge mannen in de jaren ’60, begon Jerry zijn martial arts carrière in Kenpo, en werd een zwarte band onder de bekende Kenpo Instructeur Ed Parker.
In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, ontmoette Jerry zijn beroemde Jeet Kune Do leraar niet in Los Angeles, maar in Oakland, in het huis van James Yimm Lee. Later dat jaar, had hij het geluk om als tweede leerling te worden toegelaten tot Bruce Lee’s Chinatown School in LA. Hij werd ook geselecteerd om deel uit te maken van een “closed door” groep van vijf studenten, die twee keer per week met Bruce Lee trainden.

Dragaon, The Bruce Lee Story

In de jaren daarna gebruikte Jerry zijn martial arts expertise om het Dallas Cowboys football team te trainen, was hij de lijfwacht van vele Hollywood beroemdheden, en choreografeerde hij ook de vechtscènes van verschillende films.
Zijn meest trotse prestatie was het feit dat hij gekozen werd als de persoon die het best in staat was om de acteur te trainen die zijn leraar, Bruce Lee, zou vertolken. Door de jaren heen verfijnde Jerry een lesmethode die, net als de kunst van Jeet Kune Do zelf, de onbelangrijke zaken wegneemt. Het was deze methode die hij gebruikte om acteur Jason Scott Lee op te leiden voor de rol in DRAGON, THE BRUCE LEE STORY. Voor Sifu Poteet was het de ultieme manier “om iets terug te doen voor mijn leraar.” Ook werkte Jerry met hem aan Soldier en Timecop 2: The Berlin Decision. Andere opmerkelijke studenten van Poteet waren Glenn Danzig, Michael Worth en Kevin Sorbo.

Of hij nu les gaf aan een individu of aan een groep, Sifu Poteet was gemakkelijk in de omgang, maar toch intens, en belichaamde echt het principe van Yin/Yang, of tegengestelden die harmonieus naast elkaar bestonden. Hij was vriendelijk en ongedwongen in de omgang, maar hij eiste precisie in beweging en houding. Lachen en grapjes maken, maar toch zakelijk als het op de trainingsresultaten aankwam. Hij wilde van zijn leerlingen alleen maar verlangen wat zijn leraar van hem verlangde: het beste van zichzelf. Het is verbazingwekkend om te zien hoeveel studenten niet alleen zijn verwachtingen overtroffen, maar ook hun eigen verwachtingen.

Dit is de reden waarom Jerry Poteet werd uitgeroepen tot “De Bron” voor de waarheid in de kunst van Jeet Kune Do.

De laatste jaren van Poteet’s leven waren gewijd aan het behouden en verfijnen van de erfenis die hij had ontvangen van zijn instructeur, Bruce Lee. Hij overleed op 15 januari 2012. Vandaag de dag wordt Poteet’s nalatenschap levend gehouden door beschermeling Sifu Fran Poteet Joseph via de Jerry Poteet Jeet Kune Do Association. Via een online training van Jerry Poteet zelf, welke eerst op VSH beschikbaar waren, is het verkrijgen van zijn inzichten een eer.

Jerry Poteet, helemaal links.

recente berichten

Vertragen!

vertraag Onthaasten voor innerlijke rust: Neem de tijd om te tertragen In onze moderne samenleving worden we voortdurend blootgesteld aan externe factoren die ons aansporen

Lees verder >>