JAMES YIMM LEE

James Yimm Lee

James Yimm Lee (31 januari 1920 – 30 december 1972) was een Amerikaanse pionier in de vechtsport, leraar, auteur en uitgever. James Yimm Lee is bekend als mentor, leraar en vriend van Bruce Lee.

Het vroege leven

Lee werd geboren op 31 januari 1920 in Oakland, Californië. Hij was lasser van beroep. Hij ging in augustus 1944 in dienst bij het Amerikaanse leger. Na de basistraining werd hij gestationeerd in Fort Knox, Kentucky voor de opleiding tot radio-operator. In januari 1945 werd hij voor ongeveer een jaar uitgezonden naar de Filippijnse eilanden als onderdeel van het 716e Tankbataljon en vocht in de campagnes van Luzon en Mindanao. In januari 1946 werd hij naar het Letterman Army Hospital in San Francisco, Californië, gestuurd wegens terugkerende aanvallen van malaria. Hij werd soldaat eerste klas en werd ingedeeld bij het 801ste bataljon Militaire Politie in San Francisco, Californië.

Ook al delen zij dezelfde achternaam, James Yimm Lee en Bruce Lee waren geen familie. Hij was één van Bruce Lee’s drie persoonlijk gecertificeerde 3e rang instructeurs en was mede-oprichter van het Jun Fan Gung Fu Instituut in Oakland waar hij Jun Fan Gung Fu onderwees tijdens Bruce’s afwezigheid. James was verantwoordelijk voor de introductie van Bruce Lee aan Ed Parker, de organisator van de Long Beach Internationale Karate Kampioenschappen waar Bruce voor het eerst werd voorgesteld aan de vechtsport gemeenschap.

James Lee werd bekend voor zijn specialiteit Iron Palm, en brak regelmatig bakstenen tijdens demonstraties. Hij was de eerste die een boek over de ijzeren palm publiceerde in Amerika in 1957.

Hij en Linda Lee waren ooggetuigen van het gevecht tussen Bruce Lee en Wong Jack-man dat privé gehouden werd in Chinatown, Oakland in 1964.

James Lee was een gerenommeerd auteur en was één van de eersten die vechtsport boeken in het Engels publiceerde in Amerika. Hij hielp ook Bruce Lee’s eerste boek te publiceren, “Chinese Gung-Fu: De Filosofische Kunst van Zelfverdediging.” James Lee’s gepubliceerde boeken omvatten: Moderne Kung-Fu Karate: Iron Poison Hand Training, Boek 1 (Break Brick in 100 Days), Wing Chun Kung-Fu , en Secret Fighting Arts of the Orient.

James Lee stierf op 52-jarige leeftijd op 30 december 1972 aan longkanker veroorzaakt door lasrook, slechts ongeveer 7 maanden voor de dood van Bruce Lee.

Opmerkelijke leerlingen van James Yimm Lee:
– Robert Baker
– Howard Williams
– Gene Snelling
– Al Novak
– Gary Dill

recente berichten

Vertragen!

vertraag Onthaasten voor innerlijke rust: Neem de tijd om te tertragen In onze moderne samenleving worden we voortdurend blootgesteld aan externe factoren die ons aansporen

Lees verder >>