BRANDON LEE | ZOON

Brandon Lee’s volledig naam is Brandon Bruce Lee. Geboren 1 februari 1965, helaas te vroeg overleden op 31 maart 1993. Brandon Lee was een Amerikaans martial arts acteur. Hij was de zoon van de legendarische martial arts acteur Bruce. Brandon Lee was de oudere broer van Shannon Lee. Lee overleed op 28-jarige leeftijd aan de gevolgen van een schietongeluk tijdens de opnames van de film ‘The Crow’.

Met zo’n vader als Bruce Lee is het niet raar dat zodra hij kon lopen zijn vader hem oosterse gevechtskunsten leerde. Op het moment van overlijden van Bruce Lee was Brandon pas 8 jaar oud.

Brandon begon zijn professionele acteercarrière op 20-jarige leeftijd in 1986 in de CBS-televisiefilm Kung Fu: The Movie, waarin hij de lang verloren en wraakzuchtige zoon speelde van Caine, gespeeld door David Carradine. Hierna acteerde hij in verschillende films uit Hong Kong en Hollywood. Brandon Lee werd ook gevraagd om de hoofdrol te spelen in de film “Dragon, the Bruce Lee story” (1993), echter weigerde hij deze hoofdrol te spelen. Jason Scott Lee heeft deze rol op zich genomen.

Brandon’s dood

In 1993 begon de productie van The Crow waarin Brandon Lee de hoofdrol speelde. Op 31 maart liep hij tijdens het filmen een schotwond op. De revolver was geladen met losse flodders, maar er zat een echte kogel in de loop, achtergebleven na het afvuren van een zelfgemaakte dummy patroon. Acteur Michael Massee schoot op Lee van minder dan zes meter afstand, niet wetende dat er een kogel in de loop zat. De blanco vuurde de kogel toch af en Lee werd in de buik getroffen, naar het New Hanover Regional Medical Center gebracht waar hij een uur later overleed.

Het schietincident werd uiteindelijk afgedaan als een ongeluk. Echter, veel van zijn fans geloven dat het opzettelijk was. Zowel Bruce Lee als Brandon Lee liggen beidenzij aan zij begraven op Lakeview Cemetery in Seattle.

Films en TV

Ik persoonlijk vind de film ‘Showdown in Little Tokyo (1991) de beste film waar Bradon als acteur en vooral martial artist het beste tot zijn recht komt. Hij speelde in totaal 6 films op het grote doek en was drie keer op televisie in een serie te zien.
Films: 1986, Legacy of Rage. 1990, Laser Mission. 1991, Showdown in Little Tokyo. 1992, Rapid Fire. 1994, The Crow. The film: Sex, Lies and Video Violence is tot op heden niet uitgegeven.
Tv films: 1986 Kung Fu: The Movie. 1987 Kung Fu: The next generation en 1988 de serie Ohara. Aflevering met de titel ‘What’s in a name?’

Showdown in Little Tokyo
The Crow trailer

recente berichten

Jubileum IFM te Haarlem

Intercepting Fighting Method (IFM) van Ben Tieleman heeft onlangs haar 15-jarig jubileum gevierd. Tijdens dit jubileum hebben George Sirag & James ter Beek van The

Lees verder >>