BAS RUTTEN OVER BRUCE LEE

Tekst: Bas Rutten
Een hoop mensen weten hoe belangrijk Bruce Lee voor mij was. Maar ik zal even iets anders vertellen. Bruce Lee. The way of the intercepting fist. Zijn sport was nooit goed genoeg. Hij veranderde iedere keer. Er gaat een verhaal rond dat Bruce Lee met Chuck Norris een film aan het schieten waren. Dat Bruce Lee aangaf dat hij niet geloofde in het trappen naar het hoofd. Veel te gevaarlijk. Duurde te lang. Dat was wellicht niet goed in realistische combat. Tijdens sparring sessie met Chuck Norris begreep Bruce Lee dat het effectief kan zijn. Nou, wat Bruce Lee voor mij deed was ongelofelijk. Bruce Lee heeft mij dit mooie leven gegeven, dat ik nu heb, dat ik in Amerika woon, en de dingen doe die ik echt wil doen. Een hoop mensen weten dit, maar veel mensen wellicht niet is dat ik een enorme huidziekt had. Erg veel eczeem op mijn handen. Als ik van mijn handen een vuist maakte, dan spatte het open en kwam er goor spul uit. Ik droeg handschoentjes vanwege het eczeem. Ik had ook eczeem in mijn nek en op mijn hoofd. Er waren natuurlijk ook kinderen die mij hierdoor pestte. Zo zijn kinderen nu eenmaal, dat kun je ze niet kwalijk nemen. Dat deed ik toen natuurlijk wel, nu niet meer. Totdat ik 12 jaar oud was en ik naar de bioscoop ging in Frankrijk. Daar zijn we stiekem ingeslopen omdat ik nog niet 17 jaar was. In deze bioscoop zag ik voor het eerst Enter the Dragon. Toen zag ik dat Bruce Lee zichzelf goed kon verdedigen. Ik dacht toen, als ik gewoon ga worden zoals Bruce Lee, nou ja, gewoon, Als ik word zoals hij, dan kan ik de pestkoppen stoppen.

Na twee jaar wachten lieten mijn ouders mij op een vechtsport. Jeet Kune Do was er simpelweg in Nederland niet, maar wel een taekwondoschool in de buurt. Het heeft mijn leven veranderd, want toen ik de eerste pestkop knock-out sloeg, dat was de grootste pestkop van onze school destijds, toen was Bas Rutten ineens The Man.
Op dat moment ben ik mij op vechtsporten gaan gooien. Nu in een keer de brug naar Mixed Martial Arts. Als je in het boek van Bruce Lee kijkt, De Tao van Jeet Kune Do, alles zit daar in: enkel locks, heel hooks, inverted heel hooks, knee bars, armklemmen, alles…… want Bruce lee wist dat als je tegen een goede grondvechter moest vechten, het goed was om ook die technieken te weten. Dus hij was eigenlijk de ‘Godfather’ van Mixed Martial Arts.

Recent ben ik bij Sharon Lee op bezoek geweest. Wow, wat een ervaring was dat om de ‘treasures’ van Bruce Lee te mogen zien. Check de twee onderstaand Youtube Video’s.

Osu. Godspeed.
Bas

recente berichten

OSU

OSU! Het is aanstekelijk. Daar sta je dan in de martial arts school van je keuze. Je hebt eindelijk de moed bij elkaar gehaald om

Lees verder >>