bruce 李振藩

Lee Jun-fan (李振藩 27 november 1940 – 20 juli 1973), bekend als Bruce Lee (李小龍 / Lǐxiǎolóng), was een Amerikaans acteur uit Hongkong, regisseur, vechtkunstenaar, vechtsport instructeur en filosoof. Hij was de grondlegger van Jeet Kune Do, een niet-klassieke, niet traditionele, Amerikaanse krijgskunst met een sterke basis van Wing Chun Gung Fu, schermen en westers boksen. Gebaseerd op de principes van simpliciteit, realiteit en individualiteit. Vrij van rituelen en aspecten van sport. Vaak wordt zijn Jeet Kune Do genoemd als de voorloper voor de moderne mixed martial arts (MMA). Lee wordt door commentatoren, critici, media en andere vechtkunstenaars beschouwd als de meest invloedrijke vechtkunstenaar aller tijden en een popcultuur icoon van de 20e eeuw, die een brug sloeg tussen Oost en West. Hij wordt gecrediteerd voor het helpen veranderen van de manier waarop Aziaten werden gepresenteerd in Amerikaanse films.

Geboren voor het publiek

Als zoon van de Cantonese operaster Lee Hoi-chuen, werd Lee op 27 november 1940 geboren in de wijk Chinatown in San Francisco, bij ouders uit Hongkong, en groeide met zijn familie op in Kowloon, Hongkong. Hij werd door zijn vader geïntroduceerd in de filmindustrie en verscheen als kindacteur in verschillende films. Zijn vroege martial arts ervaring omvatte Wing Chun (getraind onder Yip Man), tai chi, boksen (het winnen van de Hong Kong scholen bokstoernooi), en straatvechten (regelmatig deelnemend aan Hong Kong dakgevechten). Lee verhuisde op 18-jarige leeftijd naar de Verenigde Staten om een hogere opleiding te volgen aan de Universiteit van Washington in Seattle; in deze periode begon hij met het onderwijzen van vechtsporten, waarbij hij later veel aandacht trok tijdens de Internationale Karate Kampioenschappen van Long Beach in 1964. In de jaren 1970 tilden zijn films in Hong Kong en Hollywood de traditionele martial arts film naar een nieuw niveau van populariteit en bijval, en wekten een golf van interesse op in de Chinese natie en de Chinese martial arts in het Westen. De richting en toon van zijn films beïnvloedden en veranderden de martial arts en martial arts films wereldwijd dramatisch.

Op de middelbare school was een van Bruce’s prestaties het winnen van een interschools bokskampioenschap tegen een Engelse student waarbij de regels van de Markies van Queensbury werden gevolgd en er niet geschopt mocht worden. Bruce was ook een geweldige danser, en in 1958 won hij het Hong Kong Cha Cha kampioenschap. Hij bestudeerde dansen even ijverig als hij gung fu deed en hield een notitieboekje bij waarin hij 108 verschillende cha cha passen noteerde. Naast zijn studies, Gung Fu en dansen, was Bruce ook een kindacteur onder de voogdij van zijn vader die van jongs af aan geweten moet hebben dat Bruce aanleg had voor showmanship. Tegen de tijd dat hij 18 was, had hij in 20 films gespeeld.

Problemen

Op 18-jarige leeftijd was Bruce op zoek naar nieuwe perspectieven in zijn leven, net als zijn ouders die ontmoedigd waren omdat Bruce in vecht problemen was geraakt en op academisch vlak niet meer vooruitgang had geboekt. In april 1959, met 100 dollar op zak, ging Bruce aan boord van een stoomboot van de American Presidents Line en begon aan zijn reis naar San Francisco.

Bruce bleef niet lang in San Francisco, maar reisde naar Seattle waar een familievriend, Ruby Chow, een restaurant had en Bruce een baan en woonruimte had beloofd. Bruce had inmiddels zijn passies als acteur en danser achter zich gelaten en wilde zich verder bekwamen. Hij schreef zich in aan de Edison Technical School waar hij voldeed aan de eisen voor het behalen van een middelbare schooldiploma en schreef zich daarna in aan de Universiteit van Washington. Aan de universiteit studeerde Bruce af in filosofie. Zijn passie voor Gung Fu inspireerde een verlangen om zich te verdiepen in de filosofische onderbouw en veel van zijn geschreven essays in die jaren hadden betrekking op filosofische principes en bepaalde vechtsport technieken.

Gung Fu school

In de drie jaar dat Bruce aan de universiteit studeerde, voorzag hij in zijn levensonderhoud door les te geven in gung fu. Tegen die tijd had hij het werken in het restaurant, het vullen van kranten of andere vreemde baantjes opgegeven. De kleine kring van vrienden die Bruce les gaf, moedigde hem aan een echte school voor Gung Fu te openen en een nominaal bedrag te vragen voor het lesgeven om zichzelf te onderhouden terwijl hij naar school ging. Eén van zijn leerlingen in 1963 was een eerstejaarsstudente aan de Universiteit van Washington, Linda Emery. Linda kende Bruce van zijn gastlessen Chinese filosofie aan de Garfield High School, waar ze had gestudeerd, en in de zomer na haar afstuderen begon Linda, op aandringen van haar Chinese vriendin, Sue Ann Kay, gung fu-lessen te volgen.

Bruce en Linda trouwden in 1964. Tegen die tijd had Bruce besloten om van het lesgeven in Gung Fu een carrière te maken. Bruce en Linda verlieten zijn school in Seattle in de handen van Taky Kimura en verhuisden naar Oakland waar Bruce zijn tweede school opende met James Lee.

Bruce was nu vijf jaar in de Verenigde Staten en liet de gedachte aan een acteercarrière achter zich en wijdde zich volledig aan zijn keuze van vechtsport als beroep. In 1964 werd Bruce uitgedaagd door enkele gung fu mannen uit San Francisco die bezwaar hadden tegen zijn les aan niet-Chinese leerlingen. Bruce nam de uitdaging aan en de mannen kwamen op de afgesproken dag naar de kwoon in Oakland voor de confrontatie. De voorwaarden waren dat als Bruce verslagen werd, hij zou stoppen met lesgeven aan niet-Chinezen. Het was een kort gevecht waarbij zijn tegenstander opgaf toen Bruce hem op de grond had vastgepind. Hoewel hij gewonnen had, was hij uitgeput en ontmoedigd over zijn onvermogen om de man in minder dan drie minuten op te ruimen. Dit betekende een keerpunt voor Bruce in zijn verkenning van zijn krijgskunst en de verbetering van zijn fysieke conditie. Zo begon de evolutie van Jeet Kune Do.

Film kansen

Net toen Bruce zijn plannen aan het concretiseren was om zijn vechtsportscholen uit te breiden, sloeg het noodlot toe om zijn leven in een andere richting te sturen. In augustus 1964, nodigde Ed Parker, algemeen beschouwd als de vader van het Amerikaanse Kenpo, Bruce uit naar Long Beach, CA om een demonstratie te geven op zijn eerste Internationale Karate Toernooi. Een lid van het publiek was Jay Sebring, een bekende haarstylist voor de sterren. Jay vertelde zijn producer-klant, William Dozier, dat hij een paar avonden eerder deze spectaculaire jonge Chinees een gung fu demonstratie had zien geven. Mr. Dozier verkreeg een kopie van de film die genomen was op Ed Parker’s toernooi. De volgende week belde hij Bruce thuis in Oakland op en nodigde hem uit om naar Los Angeles te komen voor een screentest.

Rond deze tijd veranderde er ook iets in het privéleven van Bruce. Zijn eigen nummer één zoon, Brandon Bruce Lee, werd geboren op 1 februari 1965. Een week later overleed Bruce’s vader, Lee Hoi Chuen, in Hong Kong. Bruce was blij dat zijn vader op de hoogte was van de geboorte van het eerste kleinkind in de familie Lee. Bruce zat in die periode in een overgangsfase, hij besliste of hij van acteren zijn carrière zou maken of verder zou gaan op de weg van het openen van landelijke scholen voor Gung Fu. Hij besloot zich op het acteren te concentreren en te zien of hij er een productieve carrière van kon maken, waarin zijn passie voor de gevechtskunsten tot uiting kwam. Bruce hield ervan om Gung Fu te onderwijzen, en hij hield van zijn leerlingen. Hij begon echter in te zien dat als zijn scholen talrijker zouden worden, hij de controle over de kwaliteit van het onderricht zou verliezen. Zijn liefde voor de krijgskunst was zo groot dat hij de kwaliteit waarmee hij deze benaderde niet wilde laten verwateren.

Privelessen

De jaren tussen 1967 en 1971 waren magere jaren voor de familie Lee. Bruce werkte hard aan zijn acteercarrière en kreeg enkele rollen in een paar TV-series en films. (Zie Filmografie) Om het gezin te onderhouden, gaf Bruce privé-lessen in Jeet Kune Do, vaak aan mensen uit de amusementsindustrie. Enkele van zijn klanten waren Steve McQueen, James Coburn, Stirling Silliphant, Sy Weintraub, Ted Ashley, Joe Hyams, James Garner, Kareem Abdul Jabbar en anderen. Een andere zegening was de komst van een dochter, Shannon Emery Lee, op 19 april 1969. Zij bracht grote vreugde in het gezin Lee en had al snel haar vader om haar vinger. In deze tijd zette Bruce het proces voort dat hij in 1964 in Oakland was begonnen, de evolutie van zijn manier van vechtkunst, die hij Jeet Kune Do noemde, “De Weg van de Onderscheppende Vuist.”

Bruce was toegewijd aan de fysieke cultuur en trainde toegewijd. Het was eigenlijk zijn ijver die leidde tot een blessure die een chronische bron van pijn zou worden voor de rest van zijn leven. Op een dag in 1970 pakte Bruce, zonder zich op te warmen, iets wat hij altijd deed, een halter van 125 pond op en deed een “goedemorgen” oefening waarbij hij zijn rug ernstig verwondde. Na veel pijn en vele tests werd vastgesteld dat hij een verwonding had opgelopen aan de vierde sacrale zenuw. Hij moest bedrust houden en kreeg te horen dat hij ongetwijfeld nooit meer aan gung fu zou doen. De volgende zes maanden, bleef Bruce in bed. Het was een uiterst frustrerende, deprimerende en pijnlijke tijd, en een tijd om doelen te herdefiniëren. Het was ook in die tijd dat hij een groot deel van het geschrevene deed dat bewaard is gebleven. Na enkele maanden begon Bruce zijn eigen herstelprogramma en begon hij te wandelen, aanvankelijk voorzichtig, en geleidelijk aan bouwde hij zijn kracht op.

Walk on!

In 1970, toen Bruce aan het aansterken was van zijn rugblessure, maakte hij een reis naar Hong Kong met zijn zoon Brandon, vijf jaar oud. Hong Kong producer Raymond Chow nam contact op met Bruce om hem te interesseren om twee films te doen voor Golden Harvest. Bruce besloot het te doen, met de redenering dat als hij niet door de voordeur van de Amerikaanse studio’s kon, hij naar Hong Kong zou gaan, zich daar zou vestigen en door de zijdeur terug binnen zou komen.

In de zomer van 1971, verliet Bruce Los Angeles om naar Hong Kong te vliegen, dan naar Thailand voor de opnames van “The Big Boss,” later ook “Fists of Fury” genoemd. Hoewel de werkomstandigheden moeilijk waren, en de productkwaliteit ondermaats aan wat Bruce gewoon was, was “The Big Boss” een groot succes.

In september 1971, toen het filmen van de tweede van de contractuele films zou beginnen, verhuisde Bruce met zijn familie naar Hong Kong. “Fist of Fury,” ook wel “Chinese Connection” genoemd, was een nog groter succes dan de eerste film en brak alle box office records. Nu Bruce zijn contract met Golden Harvest had afgewerkt, en een bankabel product was geworden, kon hij meer invloed hebben op de kwaliteit van zijn films. Voor de derde film, vormde hij een partnerschap met Raymond Chow, Concord Productions genaamd. Bruce schreef niet alleen “The Way of the Dragon”, ook wel “Return of the Dragon” genoemd, maar hij regisseerde en produceerde de film ook. Opnieuw brak de film records en nu luisterde Hollywood.

In de herfst van 1972, begon Bruce met de opnames van “The Game of Death,” een verhaal dat hij opnieuw voor ogen had. Het filmen werd onderbroken door het hoogtepunt van een deal met Warner Bros. om de allereerste Hong Kong-Amerikaanse coproductie te maken. De deal werd vooral vergemakkelijkt door Bruce’s persoonlijke relatie met Warner Bros. voorzitter, Ted Ashley en door Bruce’s successen in Hong Kong. Het was een spannend moment en een keerpunt in de filmindustrie van Hong Kong. “The Game of Death” werd in de wacht gezet om plaats te maken voor de opnames van “Enter the Dragon.”

Zijn Dood

“Enter the Dragon” zou in première gaan in Hollywood’s Chinese theater in augustus 1973. Jammer genoeg, zou Bruce de première van zijn film niet meer meemaken. Op 20 juli 1973, had Bruce een lichte hoofdpijn. Hij kreeg een voorgeschreven pijnstiller genaamd Equagesic. Nadat hij de pil had ingenomen, ging hij liggen en viel in een coma. Hij kon niet meer tot leven gewekt worden. Er werd uitgebreid forensisch pathologisch onderzoek verricht om de doodsoorzaak vast te stellen, die niet onmiddellijk duidelijk was. Een negen dagen durende lijkschouwing werd gehouden met getuigenissen van gerenommeerde pathologen die van over de hele wereld werden ingevlogen. Er werd vastgesteld dat Bruce een overgevoelige reactie had op een ingrediënt in de pijnstillers, die een zwelling van de vloeistof in de hersenen veroorzaakte, wat resulteerde in een coma en de dood.

De wereld verloor die dag een briljante ster en een ontwikkeld mens. Zijn geest blijft een inspiratie voor een ontelbaar aantal mensen over de hele wereld.

Bruce Lee films

Hij staat bekend om zijn rollen in vijf lange martial arts films in het begin van de jaren zeventig: Lo Wei’s The Big Boss (1971) en Fist of Fury (1972); Golden Harvest’s Way of the Dragon (1972), geregisseerd en geschreven door Lee; en Golden Harvest en Warner Brothers’ Enter the Dragon (1973) en The Game of Death (1978), beide geregisseerd door Robert Clouse. Lee werd een iconische figuur die over de hele wereld bekend was, vooral bij de Chinezen, gebaseerd op zijn portrettering van het Chinese nationalisme in zijn films, en bij Aziatische Amerikanen voor het trotseren van stereotypen die geassocieerd worden met de ontmande Aziatische man. Nadat hij aanvankelijk Wing Chun, tai chi, boksen en straatgevechten had geleerd, combineerde hij deze met andere invloeden uit verschillende bronnen tot de geest van zijn persoonlijke martial arts filosofie, die hij Jeet Kune Do (De Weg van de Onderscheppende Vuist) noemde. Lee had woonplaatsen in Hong Kong en Seattle.

Belangrijk

Sinds zijn dood is Lee nog steeds van grote invloed op de moderne vechtsporten, waaronder judo, karate, mixed martial arts en boksen, maar ook op de moderne populaire cultuur, waaronder film, televisie, strips, animatie en videospelletjes. Time Magazine noemde Lee een van de 100 belangrijkste mensen van de 20e eeuw. Wil je meer weten over de dood van Bruce Lee. Klik dan door naar deze blog: Impact, Opkomst, Mythe en Mysterieuze dood.

 

lee

Zijn studenten

Bruce Lee gaf privelessen aan celebrities en gaf les op drie locaties. Dit zijn de originele leerlingen van Bruce Lee’s Oakland School, Hayward School, Los Angeles en Seattle (in willekeurige volgorde):