THE EVOLUTION OF A MARTIAL ARTIST

Of je een boek goed vind is persoonlijk, maar dan ook héél persoonlijk. Er is een aantal soorten Bruce Lee boeken. Boeken over zijn leven, boeken over zijn filosofie, boeken over Jeet Kune Do, boeken over Gung Fu en dergelijke. Boeken van Bruce Lee zelf, van zijn originele leerlingen, van tweede generatie instructeurs, van journalisten en van coaches. Honderden boeken van of over Bruce Lee zijn er te koop en er komen er steeds meer bij.

Biografie met technische diepgang

Het boek met de titel “Bruce Lee, the evolution of a martial artist” is in mijn ogen als Jeet Kune Do instructeur een van de betere boeken. Deze biografie volgt Bruce Lee’s pad van Wing Chun student tot Jeet Kune Do oprichting en beschrijft Lee’s fysieke reis – van Hong Kong naar Seattle naar Oakland naar Los Angeles en weer terug naar Hong Kong. In dit boeken vinden we zijn reis van zelfontdekking en zelfontplooiing.

Het boek is gebaseerd op talrijke gesprekken met klasgenoten, oud-studenten en familie en vrienden van Bruce Lee en biedt een uniek inzicht in het leven van de legendarische krijgskunstenaar. Het biedt ook een schat aan zeldzame en unieke foto’s, brieven en persoonlijke geschriften van Lee’s vrouw, Linda Lee Cadwell, en zijn dochter Shannon.

Tijdens het lezen komen we steeds meer te weten over Bruce Lee’s progressie in technische kennis van Jeet Kune Do en zijn trainingsmethoden. Ook zullen de lezers ontdekken hoe Bruce Lee’s persoonlijke filosofie van het zich voortdurend aanpassen aan de veranderende omstandigheden van het moment, op het leven kan worden toegepast.
Een boek met brede kennis en mooie uitstapjes de diepte in.

Footwork board

Wat ik destijds in het boek voor het eerst las en zag was informatie over het ‘footwork board”. Herb Jackson bouwde een uniek trainingstoestel voor Bruce Lee, dat bestond uit een plank met een schouderharnas gemaakt van autogordel materiaal en ontworpen voor isometrische training. Lee gebruikte dit unieke voorwerp om de spieren te trainen die betrokken zijn bij het voetenwerk.
Met behulp van het harnas gaat de beoefenaar op de plank staan met het harnas over zijn schouders en de knieën licht gebogen. Door zich tegen het harnas op te drukken terwijl hij op zijn hoede is, traint de beoefenaar de spieren van de voetspieren en de kuiten met behulp van dynamische spanning, terwijl hij zich op de juiste manier verankert voor een snelle start bij het uitvoeren van een aanval. Dit voetenbord was het bewijs van Lee’s training focus op voetenwerk en snelle aanvallen.

Wederom zien we dezelfde uitgave te koop, maar dan met een andere omslag. Dus zolang de title ‘The evolution of a martial artist’ is en de auteur Tommy Gong, dan is dit hetzelfde boek.

recente berichten

Vertragen!

vertraag Onthaasten voor innerlijke rust: Neem de tijd om te tertragen In onze moderne samenleving worden we voortdurend blootgesteld aan externe factoren die ons aansporen

Lees verder >>