Wat doen wij niet? Dit doen wij écht niet!

Laten we voorop stellen dat YiDo (JKD) geen kickboksen, karate of sierlijke Kung Fu stijl is. De lessen zijn gebaseerd op o.a. techniek, coördinatie, emotie, effectiviteit, realiteit, rust, begrip, oosterse filosofie en respect.
Voor de leerling die lekker wil ‘sparren’ of in de ‘ring’ wil stappen is YiDo geen juiste stap. YiDo is een reis waarbij je openstaat voor datgene wat je geleerd wordt en te luisteren naar de aanwijzingen. YiDo is moeilijk in één adem uit te leggen en kunnen we niet makkelijk zeggen wat het is, wellicht is het beter aan te geen wat YiDo (JKD) NIET is, wat je NIET zult zien en waarom niet:

 • Instructeurs die op blote voeten lopen
  Ons standpunt is dat dit niet praktisch is en tevens kunnen we er vanuit gaan dat je op straat niet met blote voeten loopt. Dus trainen wij met schoenen aan.
 • Budo uniformen en banden
  Wij trainen in kleding dat comfortabel draagt en niet in de weg zit tijdens de training. Bruce Lee gaf aan dat een band alleen nodig is om je broek op te houden, niet om verschillen aan te geven in niveau of level. Er is dus geen fysieke ‘zwarte band’ bij YiDo te behalen.
 • Langzame en starre bewegingen, waarbij één of meerdere handen bij de heup worden gehouden
  De Combat Stance (Bi Jong) is er juist om mobiel, snel en effectief te kunnen reageren in zowel offensieve als defensieve bewegingen.
 • Stoten vanaf een positie waarbij de hand bij de heup is
  Dit zijn bewegingen zoals vanuit het karate waarbij één hand stoot en de andere bij de heup wordt gehouden. Dit zijn vaste vormen die YiDo niet kent omdat een leerling vanuit elke positie gebruik zou moeten kunnen maken van zijn/haar handen zonder daarbij een vaste positie te hebben.
 • Kata, Kuen of Hung
  Er worden geen vaste vormen bij YiDo geoefend of ingestudeerd. Geen kata’s dus!
 • Stoten, trappen en verdedigen met de sterkste kant naar achteren
  YiDo maakt gebruik van het ‘sterkste kant voor’ principe. Indien je rechts krachtiger bent, sta je met je rechter been voor.
 • Gebruik van de horizontale vuistslag
  In tegenstelling tot andere vechtsporten of martial arts stijlen, gebruikt JKD de verticale vuistslag om zo veel efficiënter en stabieler te zijn in de stoot en pols.
 • Wijde, cirkelachtige bewegingen om aanvallen te maken en te verdedigen
  JKD is simpliciteit en doelbewust. Van A naar B, zonder energie te verspillen en je druk te maken over imponeren.
 • Oergeluiden en overmatig gebruik van buigingen
  Geen ‘kiai’, maar het juist omgaan met de adem. JKD vereerd geen ‘meester’ die aan de muur hangt. JKD gebruikt een groet aan het begin en aan het eind van een les om de medeleerlingen veel succes en inzichten te wensen.
 • Non-contact sparring
  Bij JKD wordt er veel gespard maar in een dermate gecontroleerde setting, dat de leerling daadwerkelijk leert van de sparring. Geen onnodig letsel, macho gedrag of ander gevoed van ego. Samen in een sparring het juiste contact geven, waarbij het ervaren van druk en ervaren van jezelf het meest belangrijke is.
 • Hoge trappen en veeg bewegingen
  Bruce geeft aan dat het trappen naar het gezicht net zo ‘dom’ is als het stoten naar de voeten. Hoger trappen dan de heup is niet realistisch en niet veilig.

Mocht je nog vragen hebben naar aanleiding van deze blog, laat het mij gerust weten.

recente berichten

Vertragen!

vertraag Onthaasten voor innerlijke rust: Neem de tijd om te tertragen In onze moderne samenleving worden we voortdurend blootgesteld aan externe factoren die ons aansporen

Lees verder >>