Dojo Kun

Ik had een mooie gesprek met Kyokushin Karateka Emil Klein. We spraken over de Dojo Kun, budo en bushido. Prachtig om zoveel gevoel dat ontstaat uit kennis uit het verleden in het heden te ervaren.

In onze YiDo dojo en voor onze leerlingen wil ik een totaal verantwoorde leeromgeving voor iedereen zodat men het beste in zichzelf naar boven kan halen. We spreken over de bushido code, praten over ego en uitdagingen van het leven. Na mijn gesprek met Emil is het goed om eens de Dojo Kun te bespreken.

Bushido

De Japanse meesters schreven de Dojo Kun (een eed aan de dojo) om hun leerlingen te herinneren aan de juiste fysieke ingesteldheid, de juiste mentale ingesteldheid en de waarden die ze dienen na te streven en dit zowel binnen als buiten de dojo.

De Dojo Kun hoort onvoorwaardelijk bij de Bushido code. Omdat we technieken leren die potentieel gevaarlijk kunnen zijn is discipline een essentieel onderdeel van het beoefenen van krijgskunsten. Naast het leren van deze technieken leert men vooral respect te hebben voor anderen, leiding te aanvaarden en zich zowel fysiek als mentaal te beheersen.

De Bushido code bestaat uit 7 waarden:

 1. Loyaliteit en Eer
 2. Moed
 3. Welwillendheid of Nederigheid
 4. Persoonlijkheid zonder ego
 5. Respect
 6. Eerlijkheid en Rechtschapenheid
 7. Hoffelijkheid

Dojo Kun

De Kyokushin Dojo Kun of Dojo Eed werd geschreven door Sosai Masutatsu Oyama en door de beroemde Japanse schrijver Eiji Yoshikawa, auteur van “Musashi”, een best verkocht boek over het leven van de legendarische Japanse zwaardvechter Miyamoto Musashi.

De dojo kun bestaat uit een lijst van regels die je in de dojo, maar bovendien je hele leven lang, moet volgen. De dojo kun wordt bij Kyokushin gebruikelijk aan het eind van een training voorgedragen. De oudste leerling reciteert de dojo kun hardop en elke leerling herhaalt de woorden na hem/haar terwijl hij/zij in seiza zit.

Het bestuderen van deze dojo kun is een uitstekende manier om te proberen de filosofie van YiDo te begrijpen.

 • We zullen onze harten en lichamen trainen voor een vaste, onwankelbare geest.
 • We zullen de ware betekenis van de krijgskunst nastreven, zodat op den duur onze zintuigen alert zullen zijn.
 • Met ware kracht, zullen wij trachten een geest van zelfverloochening te cultiveren.
  Wij zullen de regels van hoffelijkheid in acht nemen, onze meerderen respecteren en ons onthouden van geweld.
 • Wij zullen onze religieuze beginselen volgen en nooit de ware deugd van nederigheid vergeten.
 • Wij zullen naar boven kijken naar wijsheid en kracht en niet naar andere verlangens.
 • Ons hele leven lang zullen wij, door de discipline van YiDo, trachten de ware betekenis van de bushido-weg te vervullen.

recente berichten

OSU

OSU! Het is aanstekelijk. Daar sta je dan in de martial arts school van je keuze. Je hebt eindelijk de moed bij elkaar gehaald om

Lees verder >>